Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA ĆE DONETI UREDBE O PODRŠCI POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA I JEFTINE KREDITE PRIVATNIM PREDUZEĆIMA


Privatna preduzeća moći će od ponedeljka da konkurišu za jeftine kredite. Ukupna suma novca za koju država garantuje iznosi dve milijarde evra, saopštio je ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije koronavirusa.

Na sastanku tima doneta je odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima kojima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijardi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Republike Srbije koja će ih sutra usvojiti.

"Dve važne oduke smo doneli, odluke koje smo i obećali da ćemo doneti tokom ove nedelje, a to je usvajanje uredbe o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra", rekao je Mali.

Poslednjih par dana, kaže, ekonomski štab je na ovim uredbama radio zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama.

Prva uredba koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima u četvrtak će se naći na sednici Vlade Republike Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju.

"To znači da će preduzećima u privatnom sektoru biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra za koje garantuje Srbija već od ponedeljka", rekao je Mali.

Druga uredba koja ide na usvajanje na Vladu Republike Srbije je Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima.

Reč je o dodatnih 2,6 milijardi dinara koje idu preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.

"Imate veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća, upravo se ove mere, 2,6 milijardi dinara, odnose na njih".

Na ovaj način, kaže Mali, potpuno je završen pravni okvir koji je vezan za implementaciju svih najavljenih ekonomskih mera države za privredu, a koje su "teške" više od 600 milijardi dinara.

Podseća da su prošle nedelje donete uredbe za odlaganje poreza i doprinosa, uredba koja se odnosi na direktnu novčanu pomoć i isplatu minimalca privrednicima kao onu koja se odnosi na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Izvor: Vebsajt B92, 15.04.2020.
Naslov: Redakcija