Zastava Bosne i Hercegovine

RAZMATRA SE MOGUĆNOST EMITOVANJA KORPORATIVNIH OBVEZNICA KAO DODATNOG IZVORA FINANSIRANJA


Ministar finansija Siniša Mali održao je sastanak sa predstavnicima Komisije za hartije od vrednosti, Beogradske berze i Centralnog registra za hartije od vrednosti kako bi se razmotrile mogućnosti emitovanja korporativnih obveznica i nastavila saradnja na razvoju tržišta kapitala.

Na sastanku je istaknuto da je ostvaren značajan napredak u razvoju tržišta kapitala, i ocenjeno da bi izdavanje korporativnih obveznica moglo da posluži kao važan dodatni izvor finansiranja kompanijama u Srbiji.

Mali je tom prilikom rekao da se nastavlja intenzivna saradnja na razvoju i oživljavanju tog finansijskog instrumenta, s obzirom na to da smo svesni da bi izdavanje ovih hartija od vrednosti moglo da posluži kao dodatna mogućnost finansiranja kompanija.

Prema njegovim rečima, velike korporacije širom sveta već se finansiraju izdavanjem korporativnih obveznica koje predstavljaju dužničke finansijske hartije od vrednosti, pa tako ni naša zemlja ne bi bila izuzetak.

Srbija se svojim državnim hartijama od vrednosti već pozicionirala na međunarodnom tržištu, naglasio je on, uz podsećanje na to da su njene hartije već bile na listi za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Taj potez i dobro kotiranje naših državnih hartija otvorilo je i nova vrata domaćim kompanijama, a to je da i one dođu do što jeftinijih izvora finansiranja emitovanjem svojih hartija od vrednosti, ukazao je ministar.

Prema njegovoj oceni, ako je naša državna obveznica dobila takav epitet da je likvidna i lako dostupna investitorima, nema razloga da to ne bude slučaj i sa obveznicama koje će izdavati srpske kompanije.

Imamo dobre korporacije, ali im je svakako potrebna finansijska injekcija u vidu dodatnog kapitala, naglasio je on i objasnio da ovo može da posluži kao neka vrsta dokapitalizacije koja će im pomoći da dodatnom snagom nastave da se razvijaju posle epidemije.

Što je korporacija finansijski stabilnija i ima pouzdane izvore prihoda, prinos koji će investitori želeti da plate je niži, odnosno kompanija će se zadužiti jeftinije, podvukao je Mali.

Vlada Republike Srbije je 10. aprila usvojila Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020). Tim dokumentom se pojednostavljuje postupak za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

Osnovna novina jeste da se maksimalno pojednostavljuje postupak za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti. Pripremljen je propis kojim se olakšava i pojeftinjuje izdavanje korporativnih obveznica, što je prvi korak ka obezbeđivanju uslova za njihovo emitovanje.

Ministar je u skladu sa tim rekao da, budući da je zemlja bila na pragu sticanja investicionog rejtinga i da smo mnogo radili na upotpunjavanju regulative za razvoj tržišta kapitala, dosta se očekuje od ove mere, a postoji verovatnoća da se u otkupu obveznica pojave kako domaći investitori, tako i država.

S obzirom na to da preduzeća nemaju dovoljno informacija o ovom instrumentu, on je najavio da će se narednih dana pričati o tome i promovisati to kao jedan od dobrih načina finansiranja.

Želimo da opipamo impuls zainteresovanosti kompanija, da vidimo koliki je mogući prinos i da li je taj potez opravdan. Tako rade sve zemlje koje teže nekom razvoju i stabilnosti, koje su odgovorne i spremaju se za "dan posle". U svemu tome ni Srbija nije izuzetak, zaključio je Mali.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.04.2020.
Naslov: Redakcija