Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: PREDVIđENO JE OSNIVANJE DEMOGRAFSKOG FONDA IZ KOGA BI SE MAJKAMA SA TROJE I VIšE DECE ISPLAćIVALA MESEčNA NAKNADA DO PUNOLETSTVA TREćEG DETETA. OVO PRAVO IMAćE SVE ONE MAJKE KOJE SU RODILE TREćE DETE, BEZ OBZIRA NA TO DA LI SU DECA IZ JEDNOG, DVA ILI VIšE BRAKOVA, DA LI SU BRAčNA ILI VANBRAčNA. PRAVO ćE IMATI I ZAPOSLENE MAJKE I ONE KOJE NISU U RADNOM ODNOSU


Majke u Srbiji koje rode troje dece možda će ubuduće dobijati posebnu novčanu naknadu sve do punoletstva trećeg deteta. Reč je o jednoj od predloženih mera kojima bi se povećao natalitet u Srbiji.

Demografska slika Srbije iz godine u godinu sve je gora. Godišnje u Srbiji umre oko 30.000 stanovnika više nego što se rodi. To znači da svake godine izgubimo jedan prosečan grad. Jedan od predloga Prednacrta Građanskog zakonika je osnivanje demografskog fonda.

"To pravo bi stekla ona majka, onog momenta kada rodi treće dete, stiče to pravo i to pravo se gasi punoletstvom. U odnosu na dečji dodatak razlika je što je dečji dodatak prvenstveno jedna socijalna kategorija, a ovo je demografska", kaže Ratomir Slijepčević sekretar Komisije za izradu Građanskog zakonika.

Ukoliko se trend pada nataliteta nastavi i ne prekine pad kontinuiranog demografskog deficita, Srbija će za dva veka bukvalno ostati bez stanovništva.

"Svaka država mora da vodi računa o tome, i u tu svrhu treba definisati mere koje će nakako uspeti da podstiču rađanje u Srbiji, koje je jako ograničeno u tom smislu što mladi ljudi koji se nalaze u tom fetalnom periodu se sve česce odlučuju da odlaze u inostranstvo i tamo će uticati na nivo u nekim drugim državama, a Srbija će izgubiti to stanovništvo", objašnjava Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ovaj predlog za kratko vreme na javnoj raspravi izazvao je veliko interesovanje, a zbog veličine problema, komisija za izradu Prednacrta Građanskog zakonika očekuje da će nova Vlada Republike Srbije formirati demografski fond već na leto 2016. godine.

O ovoj, ali i drugim novinama koje su predviđene Prednacrtom Građanskog zakonika, možete se informisati na višednevnom savetovanju kompanije Paragraf,na Zlatiboru (Hotel Palisad),u periodu od 22. do 25. maja 2016. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 14.03.2016.
Naslov: Redakcija