Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LOBIRANJU: Počinju obuke za lobiste. Kandidati će po završenoj obuci polagati ispit za lobistu i svi koji zadovolje kriterijume komisije dobiće sertifikat, posle čega se podnosi zahtev za upis u registar lobista


Agencija za borbu protiv korupcije održaće u februaru prvu dvodnevnu obuku kandidata za lobiste, a direktor Agencije Dragan Sikimić kaže da očekuje da će do proleća u Srbiji biti između 20 i 30 lobista upisanih u registar. Rok za prijavu za prvu grupu od 15 kandidata je 26. januar, a polovinom februara se očekuje nova obuka.

Sikimić je rekao da će prva obuka biti sprovedena 6. i 7. februara u prostorijama Agencije, a da je do sada obuku uplatilo sedam kandidata. Obuka košta 44.270 dinara po kandidatu i ta sredstva idu u republički budžet, a Sikimić kaže da su na sajtu Agencije i eUprave objavljeni podaci u vezi sa obukom prve grupe kandidata za lobiste.

Kandidati će po završenoj obuci, objašnjava, polagati ispit za lobistu i svi koji zadovolje kriterijume komisije dobiće sertifikat, posle čega se podnosi zahtev za upis u registar lobista.

"Agencija je zadužena za sve aktivnosti u vezi sa sprovođenjem Zakona o lobiranju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 i 86/2019 - dr. zakon). Mi vodimo registre, evidencije, obuke, ispite, izdajemo sertifikat i kasnije kontrolišemo i lobirana lica i lobiste", kaže Sikimić.

Doneti, su dodaje, svi potrebni pravilnici, Priručnik za lobiste i druge učesnike u lobiranju i Kodeks ponašanja učesnika u lobiranju ("Sl. glasnik RS", br. 53/2019).

"Naravno, naši ljudi su tu spremni i uvek će izaći sa savetom u slučaju da neko ima nedoumicu da li je nešto dozvoljeno, da li je nešto po zakonu ili nije", rekao je Sikimić.

U cilju preventivnog delovanja, priručnik će, kako kaže, deliti besplatno funkcionerima i kandidatima za lobiste, kako bi se Zakon sprovodio u onom duhu i cilju i sa rezultatima kako je i zamišljeno, a to je, dodaje, obezbeđivanje transparentnosti prilikom donošenja zakona i drugih opštih akata.

Sva ta dokumenta su, dodaje, dostupna u elektronskoj formi i javno dostupna na sajtu Agencije.

Ideja donošenja Zakona o lobiranju, kaže Sikimić, jeste da se uredi jedna oblast i da lobiranje koje se inače odvija bude regulisano kako bi se znalo šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno.

Kako je naveo, pored uobičajenih sankcija, po njemu najozbiljnija je brisanje iz registra lobista u slučaju kršenja pravila po kojima se lobiranje odvija.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.01.2020.
Naslov: Redakcija