Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Određeno je ograničenje cena na: šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500, takođe u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso - but, kao i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra


Vlada Republike Srbije donela je izmene i dopune Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 114/2021 i 116/2021) koja se odnosi na zamrzavanje cena pet vrsta osnovnih životnih namirnica, kojom se preciznije određuju količine pakovanja ovih namirnica.

Članovi Vlade u četvrtak su usvojili izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se određuju količine pakovanja ovih namirnica, u cilju zaštite životnog standarda građana, navode u Vladi Srbije.

“Dopunjenom Uredbom određeno je ograničenje cena na: šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500, takođe u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but, kao i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra, navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, Vlada Republike Srbije je 30. novembra donela odluku da ograniči cene osnovnih životnih namirnica tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembra 2021. godine.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene poput rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijske prodaje, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 10.12.2021.
Naslov: Redakcija