Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Strukovna udruženja očekuju negativno mišljenje Venecijanske komisije na ustavne promene


Predstavnici Venecijanske komisije, tokom svoje dvodnevne posete Srbiji, susreli su se sa predstavnicima strukovnih udruženja i civilnog sektora povodom izmena Ustava u delu o pravosuđu. Goran Ilić, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužioca kaže da su ovoj stranoj delegaciji predočeni svi primeri koji ukazuju da rešenje Ministarstva pravde o izmenama Ustava ne omogućava depolitizaciju pravosuđa, već naprotiv.

"Predstavnicima Venecijanske komisije je iznet stav da su amandmani koje je Ministarstvo pravde već prosledilo ovoj komisiji na mišljenje, suprotni njenim ranijim već zauzetim stavovima i mišljenjima", kaže Ilić.

Predstavnici struke su, kako dodaje, član po član, ovom savetodavnom telu Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi, predočila sve sporne amandmane o kojima je i predstavnike Ministarstva pravde ranije upozoravala.

Ilić dodaje i da očekuje negativno mišljenje o Nacrtu amandmana na Ustav RS, koje je 13. aprila Ministarstvo pravde dostavilo Venecijanskoj komisiji.

"Imajući u vidu već zauzeta mišljenja Venecijanske komisije, kao što je na primer to da preterana centralizovanost i hijerarhija posebno ugrožava kapacitet tužilaštva u borbi protiv visokoprofilisanih slučajeva korupcije, ja sam u uverenju da ću mišljenje Venecijanske komisije biti negativno", dodaje Ilić.

Predstavnici Venecijanske komisije boravili su protekle nedelje u dvodnevnoj poseti Srbiji povodom izmene Ustava u delu o pravosuđu, a očekuje se da ova tročlana delegacija do 8. juna završi pisani predlog mišljenja na Nacrt amandmana, koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Tokom susreta ova delegacija stručnjaka Saveta Evrope poručila je srpskim zvaničnicima da je u procesu promena Ustava neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Podsetimo, prilikom javne rasprave o ustavnim amandmanima koji se tiču pravosuđa struka je bila gotovo jedinstvena u oceni da su predložene izmene neprihvatljive jer omogućavaju jači pritisak na pravosuđe.

Nakon dorade, Ministarstvo je promenilo određene delove, ali su brojne zamerke ostale, a predstavnici struke nisu imali mogućnost da na njih utiču.

Tako je konačno rešenje koje je Ministarstvo pravde već prosledilo Venecijanskog komisiji, ipak ostalo sa ključnim kritikama struke.

Neka nova rešenja Ministarstva čak su i suprotna Akcionom planu za poglavlje 23 koji je usvojila prethodna Vlada.

Izmene Ustava, radi omogućavanja nezavisnosti pravosuđa, čine jednu od obaveza iz Poglavlja 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Izvor: Vebsajt Insajder, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija