Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF ZADOVOLJAN REFORMAMA MINISTARSTVA ZA RAD


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević predstavio je delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prioritete i planove rada Ministarstva, kao i postignute rezultate u proteklih godinu dana.

Đorđević je istakao da su prioriteti Ministarstva rada smanjenje stope nezaposlenosti kroz prekvalifikaciju prema potrebama tržišta rada, zadržavanje mladih, projekat "Reci ne radu na crno" u cilju suzbijanja sive ekonomije, kao i rad na različitim zakonima čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, projekat "Reci ne radu na crno" do sada je dao izuzetne rezultate koji su od velike korist za državu, ali i za građane.

Cilj Vlade jeste da građani znaju kakvu korist imaju od borbe protiv sive ekonomije, a da se njihova svest po tom pitanju već menja pokazuje i sve veći broj prijava za rad na crno preko besplatne telefonske linije koja je nedavno aktivirana, ukazao je ministar.

On je naglasio da je u toku izrada socijalnih karata na osnovu čega će biti obezbeđena i pravednija i efikasnija raspodela socijalnih davanja i istovremeno smanjena mogućnost zloupotreba, što znači i postizanje veće kontrole.

Đorđević je podsetio na to da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, a pripremljen je i objavljen Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu ovog zakona.

Takođe, kako je dodao, trenutno je u izradi i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se uskoro očekuje u Narodnoj skupštini.

Nakon usvajanja ovog zakonskog rešenja, počećemo sa primenom novih podsticajnih mera za drugo, treće i četvrto dete, rekao je Đorđević.

One će važiti retroaktivno, od datuma kada je na snagu stupio Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), objasnio je ministar.

Đorđević je naveo i da će minimalni proces rada po Nacrtu zakona o štrajku biti utvrđen po kolektivnom ugovoru ili u nekim slučajevima po zakonu, dok je to do sada radio poslodavac.

Prema njegovim rečima, u izradu Nacrta zakona o štrajku, čije se usvajanje očekuje do kraja godine, bili su uključeni poslovni partneri – i sindikati i poslodavci.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf pohvalio je napore koje ulaže Ministarstvo, kao i dosadašnje sprovedene reforme.

On je, izražavajući zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, istakao da je posebno zadovoljan iznetim planovima koji za cilj imaju uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija