Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ROBNIM BERZAMA: Predviđene novčane i zatvorske kazne u zavisnosti od težine dela, najčešće su od jedan do tri miliona dinara. Ako se ostvari imovinska korist i nanese šteta drugim licima tako što se zaključi transakcija na osnovu neistinitih informacija o ponudi i potražnji i ceni predviđena je i zatvorska kazna od tri do osam godina


Javna rasprava o Nacrtu zakona o robnim berzama trajaće do 1. juna 2018. godine, a zakon bi trebalo da se usvoji do kraja godine, rekao je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Jovan Stojić.

On je na javnoj raspravi o tom zakonu u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da se prvi put donosi zakon koji će regulisati trgovanje na robnim berzama, osim za berze plemenitih metala, strani novac i električnu energiju.

"Zakon o robnim berzama treba da pravno reguliše poslovanje robnih berzi, a kontrolu će sprovoditi Komisija za hartije od vrednosti", rekao je Stojić.

Dodao je da je za osnivanje berzi predviđen i minimalni osnivački kapital od 50 miliona dinara.

Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Žarko Malinović rekao je da će, kada zakon stupi na snagu, proizvođači imati informacije o cenama robe i moći će da planiraju prihode i rashode.

"Dogovaranje oko cena trgovanja nije dozvoljeno i nikome ne koristi, a najmanje potrošačima, kao ni zloupotrebe informacija oko kvaliteta robe i manipulacija drugim informacijama", rekao je Malinović.

Na pitanje da li je do sada bilo zloupotreba direktor Produktne berze Miloš Janjić rekao je da postoje četiri agencije koje se bave berzanskim poslovima, tako što spajaju kupce i prodavce robe.

Nacrtom zakona su predviđene novčane i zatvorske kazne u zavisnosti od težine dela, najčešće su od jedan do tri miliona dinara.

Ako se ostvari imovinska korist i nanese šteta drugim licima tako što se zaključi transakcija na osnovu neistinitih informacija o ponudi i potražnji i ceni predviđena je i zatvorska kazna od tri do osam godina.

Izvor: Vebsajt B92, 12.05.2018.
Naslov: Redakcija