Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Privredni subjekti koji su već registrovani na Portalu, u obavezi su da obnove svoje prijave unošenjem podataka i učitavanjem dokaza predviđenih Zakonom i podzakonskim aktom, najkasnije do 31. januara 2024. godine


Od Nove godine primenjuje se Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023), kojim je propisan nov način registracije privrednih subjekata na Portalu javnih nabavki, a privredni subjekti koji su već registrovani na Portalu, biće u obavezi da obnove svoje prijave unošenjem podataka i učitavanjem dokaza predviđenih Zakonom i podzakonskim aktom, najkasnije u roku od 30 dana od dana početka primene Zakona, odnosno najkasnije do 31. januara 2024. godine.

Od 1. januara 2024. godine obaveza objavljivanja podataka o ugovorima i izmenama ugovora na Portalu javnih nabavki

Članom 152a Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: Zakon) propisana je obaveza za naručioce da na Portalu javnih nabavki objavljuju podatke o ugovorima i izmenama ugovora.

Kancelarija za javne nabavke je donela:

Pravilnik o načinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje naručioci objavljuju na Portalu javnih nabavki ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023), koji je u primeni od 1. januara 2024. godine.

Detaljna uputstva o načinu objavljivanja podataka biće objavljena u okviru nove verzije Portala javnih nabavki koja će biti u primeni od 1. januara 2024. godine.

Pravilnik o izmenama Pravilnika o postupku i uslovima za sticanje sertifikata za službenika za javne nabavke i vođenju Registra službenika za javne nabavke ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023)

Ispit se sastoji od dva dela: pisanog i praktičnog.

Uz prijavu ispita na dan ispit donosi se i overenu kopiju diplome o stečenom visokom obrazovanju, koju Kancelarija zadržava.

Pravilnik o vrstama dobara za koja su naručioci u obavezi da primenjuju ekološke aspekte u postupcima javnih nabavki ("Sl. glasnik RS", br. 115/2023)

- naručioci su u obavezi da primenjuju ekološke aspekte u postupcima javnih nabavki prilikom određivanja tehničkih specifikacija, kriterijuma za izbor privrednog subjekta, kriterijuma za dodelu ugovora ili uslova za izvršenje ugovora o javnoj nabavci za sledeća dobra:

1) fotokopir papir;

2) računarska oprema (desktop računari, laptop računari i monitori);

3) kancelarijska elektronska oprema (štampači, skeneri, multifunkcionalni uređaji i sl.);

4) klima uređaji (standardni klima uređaji, inverter klime za grejanje i hlađenje i sl.);

5) sredstva za čišćenje (proizvodi za čišćenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za čišćenje i sl.)

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

*Kompanija Paragraf organizovaće, 16. januara 2024. godine, vebinar na temu "Sprovođenje postupaka nabavki i izveštavanje na portalu javnih nabavki prema novim propisima".

Na vebinaru će biti prikazane najvažnije novine koje su doneli Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) i podzakonski akti, u pogledu sastava komisija i statusa lica koja obavljaju poslove (javnih) nabavki, obaveza i mogućnosti za učesnike u postupku javne nabavke, novom načinu izveštavanja na Portalu javnih nabavki i dr.

Više informacija o temama i predavačima pročitajte na LINKU.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 12.01.2024.
Naslov: Redakcija