Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti traži ubrzano usvajanje zakona, kojim se uvodi obavezna registracija pripejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja kartica koje jedno lice može da poseduje kod jednog mobilnog operatora


Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja nema zakonom propisanu obaveznu registraciju pripejd korisnika SIM kartica, i regulisan broj kartica koje jedno lice može da poseduje.

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da je iz bezbednosnih razloga neophodno ubrzati donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim će se uvesti obavezna registracija pripejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja kartica koje jedno lice može da poseduje kod jednog mobilnog operatora.

Predsednik Odbora Igor Bečić objašnjava da bezbednosne službe u Srbiji troše ogromne resurse da bi u slučaju zloupotrebe SIM kartica došle do osobe koja je odgovorna za to.

On smatra da je nedopustivo odbijanje pojedinih operatora mobilne telefonije i internet operatora da primenjuju odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 60/2013 - odluka US i 62/2014 - dalje: Zakon).

Veliki problem za bezbednosne službe predstavlja to što pojedini operateri mobilne telefonije nisu obezbedili tehničke mogućnosti da čuvaju podatke o telekomunikacionom saobraćaju korisnika, u periodu od godinu dana, što je zakonska obaveza, navodi Bečić.

Zakon je potpuno jasan u pogledu obaveza državnih organa i operatora kao i u delu kojim su propisane kaznene odredbe u slučaju njegovog nepoštovanja, kažu iz Odbora.

Odbor je pozvao Republičku agenciju za elektronske komunikacije (RATEL) da primeni zakonske mere iz svoje nadležnosti u cilju očuvanja nacionalne bezbednosti i bezbednosti svih građana Srbije.

Na sednici Odbora je, kaže Bečić, istaknuta i neophodnost donošenja Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji, u cilju usklađivanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije sa usvojenim novim Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016) i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 108/2016).

Takođe, Odbor je razmotrio i usvojio Izveštaje o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaje o stanju bezbednosti Srbije za period do 30. septembra 2017. godine.

Na osnovu tih izveštaja, Odbor je pozitivno ocenio profesionalno postupanje i poštovanje ustavnosti i zakonitosti u radu pripadnika BIA i dao punu podršku Agenciji u ostvarivanju njenih prioritetnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

Izvor: Vebsajt Novosti, 12.12.2017.
Naslov: Redakcija