Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVOREN DRŽAVNI DATA CENTAR


12. decembra 2017. godine predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić svečano je otvorila prvi državni Data centar, u kojem je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura značajna za efikasno funkcionisanje elektronske uprave i razvijanje novih usluga za građane i privredu.

Brnabićeva je u prostorijama Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu istakla da je to veoma važan dan za eUpravu i za sve građane, jer više nećemo imati situaciju u kojoj će svako pojedinačno ministarstvo, svaka agencija, uprava, imati sopstvene data centre u nebezbednim uslovima, već će sve moći da se vodi centralizovano.

Na taj način imaćemo milionske uštede u budućnosti i moći ćemo da ulažemo u druge stvari važne za građane Srbije, navela je ona i podsetila na to da su do sada građani bili jedini koji nisu mogli da plaćaju elektronski usluge koje pruža država.

Premijerka je istakla da je ponosna na sve šta je urađeno za proteklih pet meseci, što joj daje razlog za optimizam da će Srbija mnogo brže nego što se mislilo uspeti da nadoknadi propušteno i da će za par godina postati lider u regionu što se tiče elektronske uprave.

Prema njenim rečima, pored centralizovane Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja je počela da radi u punom kapacitetu, Narodna skupština je usvojila Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017), koji je od ogromnog značaja za eUpravu.

Takođe, kako je dodala, završen je i Nacrt zakona o elektronskoj upravi, dok je Ministarstvo pravde završilo Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ušao u javnu raspravu 1. decembra, koja će trajati do 15. januara 2018. godine.

Premijerka je iskazala zahvalnost Narodnoj banci Srbije na velikoj podršci u projektu za elektronsko plaćanje, budući da će od sada građani moći da plaćaju platnim karticama usluge koje pruža država.

Brnabićeva je napomenula da je u okviru toga obuhvaćena i domaća platna kartica "dina" i istovremeno uputila poziv svim građanima da u što većem broju tu mogućnost iskoriste.

Ona je izrazila očekivanje da ćemo do kraja godine imati i uslugu "eBanking".

Istovremeno, Brnabić je upozorila na to da više od tri miliona građana u Srbiji nema validnu adresu i da živi u ulicama koje su bez broja, tako da se radi na registru adresnih podataka, pri čemu je Loznica uzeta kao pilot opština.

Iz tekuće budžetske rezerve, Loznici je dato pet miliona dinara da završi štampanje svih tabli ulica i brojeva kuća, navela je ona i dodala da je ova lokalna samouprava usvojila 677 imena ulica koja su nedostajala.

Prema njenim rečima, završava se i druga faza projekta "eBeba", koji će omogućiti da se konačno u porodilištima mladi roditelji prijave i za roditeljski dodatak, bez dodatnog obilaženja šaltera i davanja podataka.

Premijerka je izrazila nadu da će to biti završeno do 31. decembra i da će se promovisati već u januaru naredne godine.

Takođe, radi se i na ukidanju pečata i na elektronskom potpisu i arhiviranju, a takav timski rad "Telekoma", ministarstava i agencija, omogućila je centralizovana Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Direktor te kancelarije Mihailo Jovanović objasnio je da je državni Data centar, po tehničkim i bezbednosnim standardima, izgrađen tako da je najkvalitetniji centar u Srbiji, kao i da ispunjava "tir 3+" zahteve standarda za data centre.

Jovanović je objasnio da se u ovom objektu trenutno nalazi oprema infrastrukture za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine biće instalirana oprema za centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i oprema za sajber bezbednost državnih organa.

On je najavio da će se u narednoj godini u ovaj objekat postepeno smeštati opreme svih državnih organa, kako bi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu počela sa pružanjem usluga državnog klauda.

Prema njegovim rečima, data centar predstavlja primer veoma visoke pouzdanosti jer je njegovo napajanje realizovano sa tri različita naponska privoda koji garantuju visoku redundansu u napajanju električnom energijom, dok četiri dizel agregata obezbeđuju autonomiju rada centra od čak 48 časova u slučaju da sva tri naponska privoda otkažu.

Uz to, kako je rekao, usluge koje se pružaju su sertifikovane u skladu sa bezbednosnim standardima ISO 27001, kao i standardima kvaliteta ISO 9001 i kvalitetom pružanja usluga ISO 20000.

Direktor "Telekoma Srbije" Predrag Ćulibrk rekao je da je ova kompanija investirala približno devet miliona evra kako bi izgradila najsavremeniji data centar u Srbiji, koji je ujedno i najmoderniji u regionu.

Ova kompanija nudi svojim partnerima uštede jer ne moraju da izdvajaju velika sredstva za smeštanje IT opreme, a pri tom obezbeđujemo sigurnost opreme i podataka, kao i apsolutnu dostupnost 24 časa za sve korisnike, objasnio je Ćulibrk.

On je iskazao zadovoljstvo što je državni data centar zasnovan na infrastrukturi "Telekoma".

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.12.2017.