Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POLICIJI: PREDLOG OVOG PROPISA DO KRAJA 2015. GODINE PRED POSLANICIMA NARODNE SKUPšTINE RS


Predlog zakona o policiji biće pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije najverovatnije do kraja 2015. godine, najavio je specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova, Amadeo Votkins.

Votkins je, na radnom sastanku o reogranizaciji MUP i reformama u okviru Poglavlja 24, koji je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, rekao da je Ministarstvo konsultovalo različite aktere tokom sveobuhvatne javne debate.

On je precizirao da se trenutni Nacrt zakona ne razlikuje u velikoj meri od onog koji je predstavljen sredinom godine i koji je, posle javne rasprave, poslat Evropskoj komisiji.

Kako je rekao, EK je dala svoje mišljenje i 90 odsto predloga je prihvaćeno.

Među predlozima koji nisu prihvaćeni je i taj da se usvoje dva zakona - o unutrašnjim poslovima i o policiji - umesto jedan, rekao je Votkins i dodao da je to učinjeno uz obrazloženje da bi zakon trebalo usvojiti što pre kako bi građani imali benefite, ali da nije isključeno da se tako nešto uradi u budućnosti.

On je rekao da nije usvojena ni primedba da policija ima svoj budžet, jer je u ovoj fazi nerelana opcija, naročito kad se uvodi programsko budžetiranje.

U odnosu na važeći Zakon o policiji("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 63/2009 - odluka US, 92/2011 i 64/2015), novina ima u svim oblastima rada, od bezbednosnih provera, sektora unutrašnje kontrole, oblasti ljudskih resursa, rekao je Votkins.

Govoreći o reformi MUP, Votkins je rekao da je ministar Nebojša Stefanović izložio četiri glavne grupe prioriteta, među kojima su stvaranje efikasnije i transparentnije organizacije i povećanje bezbednosti građana.

"Vizija reforme je efikasnije Ministarstvo koje za isti novac može više da pruža građanima", rekao je Votkins i dodao da su u procesu učestovali pre svega rukovodioci u Ministarstvu, a odvojeno su vođene konsultacije sa sindikatima.

Votkins je naveo da je dosta stvari u reogranizaciji MUP-a uslovljeno novim zakonom, ali da su neke stvari već krenule, pa su tako odlukom ministra pre 15 dana uvedeni novi sektori u MUP-u - Sektor ljudskih resursa i Sektor za strateško paniranje i evropske integracije.

On je podsetio da je nova sistematizacija radnih mesta usvojena na Vladi Republike Srbije krajem avgusta 2015. godine.

Prema njegovim rečima, organizacioni problem MUP je što zaposleni ne žele da promene način rada i razmišljanja, kao i to što su mnogi postojeći zakoni pisani tako da spreče reformske procese.

Na radnom sastanku čule su se i primedbe Kancelarije Zaštitnika građana, da su privođenja, policijska ovlašćenja i bezbednosne provere nedovoljno dobro propisane u Nacrtu zakona.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonja Stojanović Gajić, rekla je da reorganizacija i sistematizacija policije nije samo unutrašnje pitanje policije, već da je od interesa i za građansko društvo, jer se kroz takvu analizu može saznati koje će policijske usluge i na koji način biti dostpune građanima.

"Raspravom o reorganizaciji policije treba da saznamo na koji način će, na primer, žene žrtve nasilja u partnerskom odnosu dobiti policijsku uslugu, koliko će resursa biti raspoređedno za tu vrstu zaštite, kao i za druge specijalizovane usluge", rekla je Stojanović Gajić.

U procesu pristupnih pregovora sa EU, u okviru Poglavlja 24, koje se tiče pravde, slobode i bezbednosti, Srbija se obavezala da sprovede reformu MUP-a na osnovu preporuka EK.

Najznačajnije izmene koje se očekuju jesu usvajanje novog Zakona o policiji, kao i institucionalna reorganizacija MUP-a, Direkcije policije, ali i uvođenje novog sistema upravljanja ljudskim resursima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.12.2015.
Naslov: Redakcija