Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ROTACIJA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA KAO PREVENTIVNA MERA ZA SMANJENJE KORUPCIJE: Praksu rotacije službenika već praktikuju u Republičkom geodetskom zavodu, Poreskoj upravi, te carinskim službama


Prošlo je vreme kada je državni službenik od početka karijere do penzije bio zabetoniran na jednom radnom mestu. Načelnik Službe za katastar nepokretnosti za Novi Beograd pre 15 dana seo je u fotelju kolege iz istog sektora sa Čukarice. Njihova rotacija samo je deo plana nadležnih u Republičkom geodetskom zavodu, koji su odlučili da ispremeštaju 10 šefova sektora u Beogradu, kako bi ostvarili bolje rezultate u poslu i smanjili stepen korupcije.

Ovu praksu već duže praktikuju i u Poreskoj upravi, pa inspektore šalju da kontrolišu poslovanje firmi u drugim gradovima, van filijala za koje su inače zaduženi. Česte su i rotacije carinskih službenika, jer se tako onemogućava da neko "pusti korenje" i razradi lokalnu mrežu poznanstava koja bi mu omogućila da nesmetano zloupotrebljava položaj.

U Republičkom geodetskom zavodu su prvi na tapetu bili pravnici, koji su zamenili pozicije još u martu. Maja Radović, iz RGZ, kaže da je ta akcija pokazala da se pojedine korporativne mere iz privrede mogu uspešno primenjivati i u državnim institucijama.

- Cilj je da se rotacijom unesu promene u ustaljene tokove rada službi za katastar nepokretnosti, poveća efikasnost i poverenje građana u pouzdanost i kvalitet podataka katastra. Do sada je najbolje rezultate pokazala služba na Novom Beogradu, dok su se najveći izazovi pojavili u opštini Čukarica, jer imaju mnogo nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i komplikovanih slučajeva. Zato smo rešili da kolege zamene mesta - objašnjava Radovićeva.

Načelnici geodetske struke su od 26. septembra preuzeli nove radne pozicije u istom hijerarhijskom nivou i platnom razredu, ali su promenili radno okruženje i saradnike. Njihov zadatak je da prenesu svoja znanja i iskustvo u novo radno okruženje. Time se nastoji da se postigne jednoobraznost u postupanju i primeni katastarske prakse.

- Prostor za korupciju uglavnom nastaje kod službi koje imaju zakonski rok od 30 dana da urade neki posao, a realno to mogu da urade istog dana. Ako stranka plati, dobiće odmah. Zato nije bitan samo zakonski, već i faktički rok, odnosno koliko vremena je potrebno za neki posao - objašnjava Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija". -.

Nenadić napominje da je rotacija službenika u uporednoj praksi jedan od metoda za prevenciju korupcije.

- Ove promene radnih mesta imaju smisla u svim službama gde zaposleni donose odluke, a imaju diskreciona ovlašćenja ili su u stalnom kontaktu sa strankama - smatra Nenadić. - Teorijski to može da uspe i da se stvari unaprede. Kod nas ne postoji obaveza da se tako nešto čini, ali nije ni zabranjeno. Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US) omogućeno je da organi vlasti naprave planove integriteta i da uvide gde su rizici za korupciju i kako da ih smanje. Ovo je jedna od metoda koja može biti delotvorna. Rotacija službenika je, inače, zastupljena i u privatnom sektoru i često je primenjuju vlasnici trgovinskih lanaca.

Da bi povećala efikasnost kontrola i Poreska uprava često privremeno raspoređuje inspektore iz "matične" u druge filijale.

- Razmena službenika pokazala se kao efikasan metod - kažu u Poreskoj upravi. - Na taj način se unapređuje profesionalnost i objektivnost, a inspektori imaju mogućnost da razmenjuju znanja i iskustva o različitim činjenicama do kojih dolaze u postupcima kontrola.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 12.10.2016.
Naslov: Redakcija