Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O SADRŽINI REGISTRA PRIVREDNIH SUBJEKATA I DOKUMENTACIJI POTREBNOJ ZA REGISTRACIJU: Promene se odnose na potrebnu dokumentaciju


Agencija za privredne registre (APR) objavila je informaciju da je na snagu stupio novi Pravilnik o sadržini Registra privrednih subjekata i dokumentaciji potrebnoj za registraciju ("Sl. glasnik RS", br. 63/2023 - dalje: Pravilnik).

Iz ove institucije kažu da je razlog donošenja novog Pravilnika usklađivanje podzakonskog akta sa zakonima koji bliže određuju postupak registracije u Agenciji za privredne registre, a u vezi sa uvođenjem obavezne elektronske registracije privrednih društava i preciziranja dokumentacije potrebne za evidenciju.

Neke od najvažnijih izmena su to da se kao podaci o domaćem fizičkom licu koje se registruje, od sada lično ime i jedinstveni matični broj građana, koji se dokazuju fotokopijom lične karte, odnosno kvalifikovanim elektronskim sertifikatom za elektronski potpis.

“Podaci o strancu koji se registruju su lično ime, broj pasoša i država izdavanja, odnosno evidencijski broj za stranca, broj lične karte stranca i zemlja izdavanja u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranaca na teritoriji Republike Srbije, koji se dokazuju fotokopijom pasoša, odnosno lične karte stranca ili strane lične karte, odnosno kvalifikovanim elektronskim sertifikatom za elektronski potpis koji je izdat u skladu sa propisima Republike Srbije”, navode iz APR-a.

U novom Pravilniku uvedena je i izmena koja se odnosi na registraciju ortačkog društva. Uz već propisane uslove kao što su ugovor o osnivanju društva sa overenim potpisima članova, dokument o njihovom identitetu i odluka o imenovanju zastupnika, novina se odnosi na to da je neophodna potvrda banke o uplati novčanog uloga, odnosno sporazum članova o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga, kao i izjava članova društva da je nenovčani ulog unet u društvo, ako se ulog uplaćuje, odnosno unosi u društvo.

Prema novom Pravilniku uz prijavu registracije člana u ortačkom, komanditnom i društvu s ograničenom odgovornošću usled istupanja prilaže izjava o istupanju člana i dokaz da je izjava o istupanju člana društva s ograničenom odgovornošću koji istupa bez potraživanja naknade za udeo primljena od strane društva, poslata preporučenom pošiljkom na adresu za prijem pošte, odnosno na adresu sedišta društva, ako društvo nema registrovanu adresu za prijem pošte.

Uz prijavu registracije člana u ortačkom, komanditnom i društvu s ograničenom odgovornošću usled istupanja uz naknadu prilaže se odluka društva o usvajanju zahteva za istupanje člana.

Takođe, novina je i da je neophodna izjava člana da je prihvatio obavezu prema društvu, ako ta obaveza nije preuzeta osnivačkim aktom ili drugim dokazom da je prihvatio obavezu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, Ljiljana Begović, 10.08.2023.
Naslov: Redakcija