Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD: Podnete 32 inicijative za ocenu ustavnosti mera donetih tokom vanrednog stanja


Ustavni sud Srbije tokom trajanja vanrednog stanja primio je ukupno 49 inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti, od čega se njih 32 odnose na pojedine odredbe mera koje su tokom vanrednog stanja doneli Vlada Republike Srbije i pojedina ministarstva, rečeno je u Ustavnom sudu.

Kako su naglasili, u periodu od 15. marta do 6. maja 2020. godine ukupno su formirana 704 predmeta.

– Po svim podnescima upućenim Ustavnom sudu, Ustavni sud postupa u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon) i Poslovnika o radu Ustavnog suda ("Sl. glasnik RS", br. 103/2013), kojima je uređen postupak pred Ustavnim sudom. Postupak po ovim inicijativama je u toku, naveli su u USS-u.

Tokom trajanja vanrednog stanja Ustavni sud nije održavao sednice, ističući da su rad, uključujući i rad od kuće, organizovali u skladu sa preporukama nadležnih.

– Ustavni sud je za vreme vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid 19, organizovao svoj rad, uključujući i rad od kuće, u skladu sa merama i preporukama državnih organa. U skladu sa tim merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i sprečavanja prenošenja i širenja zaraze, Ustavni sud nije održavao sednice", naveli su u USS-u uz napomenu da će, imajući u vidu da je Odluka o ukidanju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 65/2020) stupila na snagu 7. maja 2020. godine, prve sednice održati već ove nedelje.

U medijima su prethodnih dana mogle da se čuju kritike na račun Ustavnog suda i tvrdnje da ova institucija nije radila od 23. marta. Iz Ustavnog suda su reagovali saopštenjem ocenivši te kritike kao netačne i tendenciozne.

"U skladu sa merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja građana, kao i zaposlenih u Ustavnom sudu, Sud je od 23. marta 2020. godine, do prestanka vanrednog stanja, obustavio rad kancelarije za prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa strankama (tzv. šalterski rad). U navedenom periodu stranke Ustavnom sudu podneske mogu predati, kao i do sada, posredstvom pošte. Iz istog razloga, zatvoren je ulaz u zgradu iz Bulevara kralja Aleksandra, dok je i dalje otvoren ulaz iz Ulice arhiepiskopa Danila. O svemu ovome javnost je upoznata još 22. marta 2020. godine, posredstvom internet stranice Suda, kao i obaveštenjem istaknutim na ulaznim vratima Ustavnog suda", naveli su tom prilikom iz Ustavnog suda.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 09.05.2020.
Naslov: Redakcija