Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD: Do prestanka vanrednog stanja obustavljen je šalterski rad. Stranke podneske mogu predati posredstvom pošte


Ustavni sud radi bez prekida i za vreme vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid-19, a rad je organizovan u skladu sa merama i preporukama državnih organa, saopšteno je iz ovog suda povodom tvrdnji da je zgrada Ustavnog suda zaključana i da Ustavni sud ne radi od 23. marta ove godine.

U skladu sa tim merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja građana, kao i zaposlenih u Ustavnom sudu, Sud je od 23. marta 2020. godine, do prestanka vanrednog stanja, obustavio rad kancelarije za prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa strankama (tzv. šalterski rad). U navedenom periodu stranke Ustavnom sudu podneske mogu predati, kao i do sada, posredstvom pošte. Iz istog razloga, zatvoren je ulaz u zgradu iz Bulevara kralja Aleksandra, dok je i dalje otvoren ulaz iz Ulice arhiepiskopa Danila. O svemu ovome javnost je upoznata još 22. marta 2020. godine, posredstvom internet stranice Suda, kao i obaveštenjem istaknutim na ulaznim vratima Ustavnog suda.

"Stoga su ne samo netačne nego i tendenciozne tvrdnje da je zgrada Ustavnog suda zaključana i da Ustavni sud ne radi. Ustavni sud ostvaruje svoje ustavnosudske nadležnosti i u vreme proglašenog vanrednog stanja, u režimu rada primerenom datim okolnostima. U tom smislu i svi podnesci koji pristižu u Ustavni sud putem pošte blagovremeno se zavode, formiraju se predmeti i isti dostavljaju u rad", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Ustavnog suda, 01.05.2020.
Naslov: Redakcija