Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ROBNIM BERZAMA: Cilj donošenja zakona je podizanje sigurnosti u sistemu trgovanja robom, pre svega, u trgovanju preko robnih berzi koje će moći da se registruju kao akcionarska društva


Stvaranje kartela na tržištu Srbije, trgovanje insajderskim informacijama i dogovaranje cena među proizvođačima, trebalo bi da bude deo prošlosti kada do kraja godine bude usvojen Zakon o robnim berzama.

Direktori preduzeća u Srbiji koja postanu članovi robnih berzi i na bilo koji način budu širili dezinformacije putem medija, zloupotrebljavali dominantnu poziciju na tržištu mogli bi biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do osam godina, rečeno je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o robnim berzama u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poručuju da će se nakon usvajanja zakona on "proširiti" i odnosiće se i na druge tržišne igrače koji nisu registrovani na robnim berzama.

"Zakon se prvi put donosi u Srbiji, a cilj je da se omogući razvoj našeg tržišta", poručuje pomoćnik ministra trgovine Jovan Stojić i kaže da će kontrolu rada preduzeća na berzama obavljati Komisija za hartije od vrednosti.

Nacrt ovog zakona predviđa tri vrste kazne, one koje se odnose na krivična dela u privredi i prestupe, kao i na prekršaje koje preduzeća i odgovorna lica u njima učine.

Glavni cilj donošenja ovog zakona je da podigne sigurnost u sistemu trgovanja robom, pre svega, u trgovanju preko robnih berzi koje će moći da se registruju kao akcionarska društva, objašnjava Stojić.

Direktor Produktne berze iz Novog Sada, Miloš Janjić kaže da će po prvi put biti omogućeno robnim berzama da prate u upravljaju tokovima gotovine prilikom trgovine kao i da se obavlja potpuna kontrola kvaliteta i količine robe sa kojom se trguje.

"Cilj zakona je da se napravi sigurno tržište bez mogućnosti zloupotrebe položaja i informacija do kojih je neko došao", kaže Janjić uz ocenu da je agrar, sektor koji će biti najviše "pod lupom" zakona jer, na berzama se kaže, najviše trguje žitaricama i uljaricama.

I zbog toga, najviše koristi od budućeg zakona, prema oceni Žarka Malinovića iz PKS imaće upravo poljoprivrednici.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija