Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ŠTRAJKU: Unija sindikata prosvetnih radnika nezadovoljna Nacrtom zakona. Profesori ne smeju protestovati uz obustavu nastave, što oni poistovećuju sa zabranom prava na štrajk


Nacrt zakona o štrajku, o kome se u Novom Sadu, Nišu i Beogradu javno raspravljalo prethodnih dana, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je proglasila "Antiradničkim zakonom" i "Zakonom protiv štrajka". Time su se predstavnici sindikata, koji čini 768 škola u Srbiji, u osudi ovog akta, pridružili Forumu beogradskih gimnazija. Najveća zamerka upućena nacrtu jeste što je iz starog zakona "preuzeo sva loša rešenja problema" i još prepisao zakone iz zemalja u regionu. U USPRS-u smatraju da je novi zakon morao, a nije promenio definisanje prosvete kao "delatnosti od opšteg interesa", kojoj je određen obavezan minimum rada u toku štrajka. To znači da profesori ne smeju protestovati uz obustavu nastave, što oni poistovećuju sa zabranom prava na štrajk.

Jasna Janković, predsednica USPRS-a, istakla je da je svrstavanje prosvete uz "specijalne jedinice policije jasno svakom ko u prosveti i policiji radi, ali izgleda da nije jasno predlagačima zakona".

Komentari predstavnika drugih profesija kao što su zdravstvo, vojska, kontrola letenja jasno govore da mi treba da budemo izuzeti iz te skupine. Kako je moguće da se prosveta vodi kao delatnost u kojoj bi potpuna obustava rada mogla da "ugrozi život, bezbednost i zdravlje stanovništva"? Odgovor je u činjenici da u ovoj zemlji, ako ne računamo nedavni protest taksista, niko ne štrajkuje sem prosvetnih radnika. A naša unija je najglasnija među svim prosvetnim sindikatima, pa smatramo da je ovaj zakon direktno upućen protiv nas – ističe Jankovićeva i dodaje da su manjkavosti i u tome što se, suprotno Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), pravo štrajka ograničava samo na sindikate ili većinu zaposlenih.

Ona dodaje da su nedopustivi " ograničavanje i obesmišljavanje štrajka solidarnosti", kao i izostanak zakonskih kazni za poslodavca ukoliko ne ispuni obaveze preuzete sporazumom o prekidu štrajka.

Jankovićeva je naglasila da je 9. maja konačno održano prvo ročište po tužbi koju su 2016. podneli protiv Vlade Srbije zbog neispunjenja sporazuma o prekidu štrajka potpisanog pre tri godine.

Iako čekamo dve godine na ovo ročište, predstavnici države se nisu pojavili. Zato je ročište ponovo odloženo. Dobili smo međutim dokument u kome vlada traži da se naša tužba odbaci kao neprecizna i nejasna. Čekamo. Ali svih sedam dogovorenih uslova iz sporazumnog prekida štrajka su jasni i treba da ih ispune. Možda i najbitnija stavka su dogovorena veća izdvajanja za prosvetu iz bruto nacionalnog dohotka, jer će time biti omogućeno osnovno što tražimo, a to je da plata prosvetnih radnika ne bude ispod republičkog proseka – ističe Jankovićeva i dodaje da unija traži i isplate četiri Svetosavske nagrade zaposlenima u prosveti.

Povodom obaveštenja da rade novu mrežu škola koja su, kako ističu predstavnici USPRS-a, iz Ministarstva prosvete pre nedelju dana stigla u lokalne samouprave ovaj sindikat prosvetara ističe da se škole "ne smeju zatvarati, već se moraju otvarati i pohađati".

Ne znamo šta će biti sa malim školama, kombinovanim odeljenjima, nastavom nacionalnih manjina… Unija će se boriti da nijedna škola ne bude zatvorena, ni seoska sa nekoliko đaka. Time njihove roditelje terate u grad, sa ionako opustelih sela. Ovo je zemlja sa više od milion nepismenih građana i prva prema broju funkcionalno nepismenih u Evropi – istakla je Jasna Janković.

Podsetimo, ministar Mladen Šarčević je rekao da će odeljenja koja imaju po jednog, dva učenika spojiti sa drugim odeljenjima u tom ili susednom mestu i deci obezbediti vozilo da putuju do škole u komšiluku. On kaže: "Bitno je da budu u odeljenju sa vršnjacima, a ne da pošto-poto u nekom selu imamo školu."

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija