Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O POSTUPKU ZA IZDAVANJE DUŽNIČKIH HARTIJA OD VREDNOSTI: Pojednostavljen postupak za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja


Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020) se odnosi na izdavanje dužničkih hartija od vrednosti i njome se pojednostavljuje postupak za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja.

Ministar finansija Siniša Mali je naveo da se maksimalno pojednostavljuje postupak za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti. "Mi smo, dakle, pripremili propise koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica".

Objavljivanje prospekta umesto 77, trajaće 17 dana a trošak gde se računaju provizije Komisije za hartije od vrednosti, Centralnog registra za HOV i Beogradske berze, biće maksimalno smanjen.

Prednost ovih obveznica u odnosu na bankarske pozajmice je taj što se glavnica isplaćuje na kraju otplatnog perioda, dok se u periodu trajanja obveznice periodično isplaćuje investitoru samo vrednost kupona, čime se obezbeđuje veći novčani tok (Cash flow) kod preduzeća.

"Naša su očekivanja da se domaće velike kompanije opredele za ovaj način finansiranja, dok je za strane firme mogućnost zaduživanja stvorena i u inostranstvu", rekao je Mali.

Izvor: Vebsajt B92, 10.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija