Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O OCENJIVANJU UČENIKA U OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Pedagozi i psiholozi traže izuzeće iz Pravilnika onog dela koji se odnosi na psihologe i pedagoge


Školski psiholozi i pedagozi tražiće od predstavnika Ministarstva prosvete da se iz člana 5 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2024 - dalje: Pravilnik) isključi deo koji se odnosi na psihologe i pedagoge. Ovaj zahtev oni će izneti na sastanku, na koji su ih pozvale prosvetne vlasti kako bi se otklonile nedoumice u vezi sa novim Pravilnikom.

A "nedoumice" i pravu buru u prosvetnoj zajednici izazvao je član 5 Pravilnika koji propisuje da većina roditelja jednog odeljenja, ukoliko nije zadovoljna radom nastavnika, može protiv njega podneti žalbu školi, ali to isto važi i ukoliko roditelji nisu zadovoljni radom pedagoga i psihologa.

Psiholog Branka Tišma kaže da se rad stručnih službi u školama ne može vrednovati kroz Pravilnik o ocenjivanju đaka.

- Nismo protiv toga da se naš rad nadzire, ali ne Pravilnikom o ocenjivanju učenika i ne na način kako je to predviđeno - kaže Branka Tišma. - Nema nikakvog osnova da se u Pravilnik o ocenjivanju unese i nadzor nad stručnim službama. Mi ni na koji način ne učestvujemo u ocenjivanju đaka, možemo da pričamo o načinu na koji treba da uče, ali davanje ocena u isključivoj je nadležnosti učitelja i nastavnika.

Psiholozi i pedagozi smatraju da roditelji nisu dovoljno stručni da ocenjuju njihov rad. Kako kaže Branka Tišma, Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 27/2018 - dr. zakon, 10/2019, 27/2018 - dr. zakon, 6/2020, 129/2021 i 92/2023) predvideo je 12 zadataka koje stručne službe treba da ispunjavaju, a roditelji nisu stručni da "mere" koliko to stručne službe uspešno rade.

Ona smatra da se procena rada stručnih službi može uneti u Statut ustanove ili u Pravilnik o radu pedagoga i psihologa.

A šta očekuju od sastanka sa prosvetnim vlastima?

- Očekujemo da na nas čuju i da dođemo do kompromisa - kaže Tišma.

Na sastanak će ići predstavnici Društva psihologa Srbije, Pedagoškog društva i Aktiva psihologa i pedagoga.

Inače, odmah nakon što je u javnost isplivao sporni Pravilnik, strukovna udruženja su ga kritikovala i primedbe dostavila prosvetnom vrhu. Članovi aktiva psihologa i pedagoga zatražili su povlačenje spornog člana i najavili da će se u suprotnom obratiti Ustavnom sudu kako bi se procenila zakonitost ovog dokumenta.

Za njih je posebno sporan "princip većine" po kome većina roditelja koji nisu zadovoljni radom stručne službe može da se žali, a po kome se stručni saradnik i nastavnik stavlja na stub srama celog odeljenja, a potencijalno i Saveta roditelja. Članovi Aktiva ukazali su da ovakvim rešenjima nepovratno zatvaraju vrata prosvete nekim budućim generacijama mladih entuzijasta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je nedavno da će njeno Ministarstvo još jednom preispitati Pravilnik i dodala da izmena tog Pravilnika ili njegovo povlačenje, ukoliko se proceni da se njime narušava dignitet nastavnika, nisu nikakva katastrofa.

- Razgovaraćemo o tome da li taj član da se povuče ili možda izmeni - izjavila je Slavica Đukić Dejanović uz napomenu da je cilj donošenja Pravilnika bio da se prosvetni radnici zaštite od samovolje roditelja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

* Kompanija Paragraf organizovaće, 19. marta 2024. godine, vebinar na temu "Novi pravilnici o ocenjivanju, odgovornosti i bezbednosti dece i učenika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja".

Detaljne informacije o vebinaru (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici "Novi pravilnici o ocenjivanju, odgovornosti i bezbednosti dece i učenika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja".


Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. Begenišić, 12.03.2024.
Naslov: Redakcija