Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Predviđena mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu i dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti


Mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu - tako u udruženju građana "Egal" ocenjuju Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kojim je predviđena mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da ovo nije jedina novina i poziva zainteresovane građane da uzmu učešće u javnoj raspravi koja će trajati do 19. februara.

"Građanima se izmenama zakona omogućava i dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti", rekao je Ružić i kao najvažniji novitet istakao to što će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.

"Lokalne samouprave su radile na tome u prethodnom periodu i 96 procenata svih podataka je praktično ušlo u registar matičnih knjiga. Ono što je namera Vlade Republike Srbije je da papir pošaljemo u prošlost", rekao je Ružić.

On je objasnio da se predloženim izmenama o matičnim knjigama otvara mogućnost i diplomatsko-konzularnim predstavništvima da vrše upis u matične knjige što je, kaže, značajnu za srpsku dijasporu.

Anđela Čeh iz udruženja građana "Egal" pozdravila je predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama jer trans osobe do sada nisu mogle da ostvare svoja prava zbog "pravnog neprepoznavanja" odnosno nedostatka adekvatnih ličnih dokumenata.

Zbog toga su, kaže, izmene zakona mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu.

Na pitanje koliko ima onih koji nisu mogli da ostvare svoja prava, Čeh je ukazala da ne postoji tačna statistika, ali ukoliko se uzme globalna statistika od 0,2 odsto do jedan odsto odrasle populacije su, kaže, trans osobe.

"Čak i kada se uđe u proces medicinske tranzicije postoji period od dve do pet godina kada vi nemate nikakav papir, a ukoliko ste trans rodna osoba odnosno nikada ne želite hirurški da prilagodite pol rodnom identitetu, onda je to situacija koja je zauvek i postojeći zakon nam ne dozvoljava da se dobiju dokumenta", upozorila je Čeh.

Nacrt zakona donosi mogućnost da se promena pola upiše u matičnu knjigu, kaže ministar Ružić i napominje da ove izmene nisu jedine koje će se naći pred poslanicima.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima set zakona. Što se tiče ovog zakona očekujem da parlamentarni život dobije na dinamici u drugom kvartalu 2018. godine i tada očekujem da se između ostalih nađe u skupštinskoj proceduri", poručio je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.02.2018.
Naslov: Redakcija