Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Formirana radna grupa za preispitivanje rada nedeljom


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravlja odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Poverenica Janković kaže da je dobro što je reagovanje na njenu inicijativu bilo izuzetno brzo, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) uputila sredinom decembra prošle godine. U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom. Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza. Uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica su ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života. Inače, u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega su preko 70% žene.

Poverenica veruje da će radna grupa, u koju će biti uključeni svi relevantni akteri, prihvatiti inicijativu čiji cilj je unapređenje pre svega položaja zaposlenih u trgovini, ali i unapređenje ravnopravnosti svih građana.

Izvor: Vebsajt Poverenice, 11.01.2020.
Naslov: Redakcija