Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Način postupanja sa dodatnim radovima koji su se pojavili nakon početka primene Zakona


Odredbama Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN) su definisani slučajevi u kojima naručioci imaju mogućnost izmene zaključenog ugovora o javnoj nabavci, kao i uslovi pod kojima su izmene ugovora moguće (članovi 156. do 161 ZJN/2019).

Članom 157. ZJN/2019 je, između ostalog, propisan način postupanja naručioca u slučaju da se u toku realizacije ugovora o javnoj nabavci javi potreba za izvođenjem dodatnih radova, koji nisu bili obuhvaćeni prvobitnim projektom i koji su postali neophodni. Naime, navedenom odredbom je propisano da ugovor o javnoj nabavci može da se izmeni radi nabavke dodatnih radova, koji su postali neophodni, a koji nisu bili uključeni u prvobitni ugovor o javnoj nabavci, i u slučaju kada promena privrednog subjekta sa kojim je zaključen ugovor nije moguća zbog ekonomskih ili tehničkih razloga, kao što su zahtevi kompatibilnosti sa postojećim radovima nabavljenim u okviru prvobitne nabavke i kada navedena promena privrednog subjekta može da prouzrokuje značajne poteškoće ili znatno povećavanje troškova za naručioca.

Stavom 2. istog člana je propisano da povećanje vrednosti ugovora u navedenom slučaju nabavke dodatnih radova ne može biti veće od 50% vrednosti prvobitnog ugovora i ne može imati za cilj izbegavanje primene zakona. Navedeno ograničenje se odnosi na ukupnu vrednost svih izmena, ukoliko se ugovor menja više puta.

Shodno propisanim odredbama ZJN/2019, u slučaju potrebe za izvođenjem dodatnih radova naručioci neće sprovoditi određenu vrstu postupka javne nabavke, već će primeniti pravila o izmeni ugovora, definisana članom 157. ZJN/2019.

Prilikom izmene ugovora u napred navedenom slučaju, naručioci posebno treba da imaju u vidu da za razliku od viškova radova, dodatni radovi ne predstavljaju veće količine već ugovorenih radova (pozicija), već potpuno nove radove (pozicije) u odnosu na radove iz osnovnog ugovora o javnoj nabavci.

U slučaju da je naručilac izvršio izmenu ugovora o javnoj nabavci usled potrebe za izvođenjem dodatnih radova, u obavezi je da obaveštenje o navedenoj izmeni ugovora pošalje na objavljivanje na Portalu javnih nabavki, u roku od deset dana od dana izvršene izmene, shodno obavezi propisanoj čl. 155. stav 2. ZJN/2019.

Na novom Portalu javnih nabavki je takođe predviđena mogućnost objavljivanja navedene vrste oglasa, za naručioce koje vrše predmetnu izmenu ugovora, zaključenog na osnovu postupka javne nabavke sprovedenog po odredbama ZJN/2015.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 11.12.2023.
Naslov: Redakcija