Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Privredni subjekti neće morati da traže obaveznu pismenu saglasnost lica čiji se podaci obrađuju što bi trebalo da ubrza postupke. Nacrt zakona predviđa uvođenje sertifikacije i kodeksa ponašanja, koji neće biti obavezni za kompanije


"Primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti počeće 1. maja naredne godine i to će biti jedina oblast gde će Srbija biti u potpunosti usklađena sa Evropskom unijom", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović na konferenciji "Peto prolazno vreme-petom brzinom u reforme" koju je u Beogradu organizovala Američka privredna komora.

Kuburović je podsetila da je izrada Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti trajala četiri godine i da je 1. decembra na veb sajtu Ministarstva pravde otvorena javna rasprava o tom propisu, koja će trajati do 15. januara naredne godine.

"Zakon će omogućiti bolju zaštitu podataka, razmenu podataka sa trećim zemljama i međunarodnim organizacijama, a i omogućiće da Srbija postane potpisnica Eurodžasta, što znači da ćemo imati zajedničke istražne timove sa zemljama EU kada je reč o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, jedna od predloženih novina tog Zakona odnosi se na to da privredni subjekti neće morati da traže obaveznu pismenu saglasnost lica čiji se podaci obrađuju što bi trebalo, kako je ocenila, da ubrza postupke.

Kuburović je dodala da Nacrt zakona predviđa uvođenje sertifikacije i kodeksa ponašanja koji neće biti obavezni za kompanije, ali je jedna od preporuka EU da se ipak uvedu.

Kako je objasnila, oni bi mogli da utiču da se spreče budući sudski sporovi ili naknade šteta za lica čiji se podaci obrađuju.

Izvor: Vebsajt N1, 11.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija