Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava iznosiće od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji


Ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće ubuduće da plati i do pet puta veću kaznu - od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

To su najbitnije novine Predloga zakona o izmenama Zakona o javnom redu i miru koje bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima u Narodnoj skupštini. Dakle, novogodišnja pirotehnička euforija mogla bi mnoge papreno da košta da bi konačno izostale teške povrede mališana usled korišćenja petardi, topovskih udara, vatrometa ili drugih opasnih naprava.

U MUP-u obećavaju da će konačno stati na put šenlučenju.

- Smatram da ćemo uz takav zakon i našu pojačanu aktivnost na terenu smanjiti broj prekršaja i povrede koje su vrlo česte, posebno kod maloletnika, te da ćemo obezbediti sigurnije okruženje. Nadam se da vatrometa neće biti kao prethodnih godina, osim onog koji je legalizovan jer se tačno zna s kojom dozvolom i na koji način i koje pravno lice može da koristi pirotehnička sredstva - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane.

- Oni su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati - objašnjavaju u MUP-u. Podsećanja radi, MUP već mesecima sprovodi u osnovnim školama projekat "Petarde nisu igračke" u okviru kojih učenike edukuju i upoznaju o svim posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović ističe da je svakako opravdano povećanje novčane kazne za remećenje javnog reda i mira upotrebom pirotehničkih sredstava.

- Očigledno da dosadašnje sankcije nisu pomogle. Ovo jeste nepopularna mera, ali to je, nažalost, jedini način da stanemo na put unakažavanju naše dece - naglašava Marinović.

Kako kaže, svake godine oko novogodišnjih praznika stižu prekršajne prijave za korišćenje pirotehnike.

- Dobijamo na desetine prijava u periodu od Svetog Nikole do kraja januara. Najčešće se radi o punoletnim osobama ili maloletnicima starijim od 14 godina dok retko kad smo dobili prijavu protiv dece do 14 godina - ističe Marinović.

Upotreba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u bilo koje doba dana, a ne kako mnogi misle samo noću i u vreme odmora, pa se postavlja pitanje zašto je trgovina ovim napravama uopšte legalna.

- Upotreba pirotehnike nije dozvoljena ako remeti javni red i mir, što znači da je nekažnjiva samo ako se koristi u kući ili u dvorištu, a da ne ugrožava komšiluk - kaže Marinović.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Tašković, 11.12.2017.
Naslov: Redakcija