Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA: Novi pasoš može da se zatraži šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta


Cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama je pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana, rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Obrazlažući Predlog zakona poslanicima, Stefanović je rekao da će građani imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje.

Još jedna novina je da kada dokument treba javno oglasiti nevažećim, to se može uraditi na internet strani MUP-a čime se izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa, rekao je ministar.

Važeći Zakon o putnim ispravama ("Sl. glasnik RS", br. 90/2007, 116/2008, 104/2009, 76/2010 i 62/2014) donet je 2007, izmenjen je 2014. godine a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava, rekao je Stefanović.

Obrazlažući predložene međunarodne sporazume on je dodao da Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija, treba da doprinese zajedničkom cilju, a to je borba protiv terorizma kao direktnoj pretnji svetskoj bezbednosti.

Sporazum sa Tunisom omogućiće našim građanima koji žive u Tunisu da dobiju vozačke dozvole bez posebnog polaganja, a važi i recipročna mera za građane Tunisa kod nas, objasnio je Stefanović.

On je istakao da sporazum sa Evropskom policijskom kancelarijom jača saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala, kao i da bi poslanici trebalo da potvrde i nekoliko sporazuma o saradnji o vanrednim situacijama.

"Ovo je važan deo rada MUP-a, naročito kako se klima menja i prirodne katastrofe su sve češće", rekao je ministar.

Izvor: Vebsajt Danas, 12.11.2019.
Naslov: Redakcija