Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Da li je za dokazivanje stečaja i nelikvidnosti dovoljna samo potvrda APR-a?


U poslednje vreme često postavljeno pitanje u vezi dostavljanja dokaza i dokazivanja kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta imali smo kada je u pitanju kriterijum pod tačkom “stečaj, nemogućnost plaćanja i likvidacija dr.” Što se tiče ispunjenja uslova iz ovog kriterijuma ponuđači su prilikom kreiranja svoje e-izjave dužni da navedu internet stranu APR-a, kao stranicu na kojoj su javno dostupne informacije u elektronskoj formi na osnovu kojih naručilac može da utvrdi da li je konkretni privredni subjekt pod stečajem ili je u postupku likvidacije, da li njegovom imovinom upravlja stečajni upravnik i da li je nelikvidan za plaćanja.

Dosadašnja praksa u javnim nabavkama je podrazumevala da se uslov iz ovog kriterijuma ispunjava navođenjem veb stranice Agencije za privredne registre kao elektronskog javnog registra kome se lako može pristupiti i proveriti da li je neki privredni subjekt pod stečajem ili likvidacijom. Sa druge strane ukoliko bi ponuda ovog privrednog subjekta bila ekonomski najpovoljnija morao bi u zakonskom roku od 5 radnih dana, na zahtev naručioca da dostavi dokaze za ispunjenje kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta, što je podrazumevalo i dostavljanje dodatne dokumentacije za dokazivanje da privredni subjekt nije u postupku stečaja ili likvidacije, kao što je potvrda iz APR-a, potvrda nadležnog privrednog suda kao i Izjava napisana pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da privredni subjekt nije nesposoban za plaćanja, da nije u postupku likvidacije, da imovinom ne upravlja stečajni (likvidacioni) upravnik ili sud, da nije u aranžmanu pogodbe sa poveriocima, da nije prestao da obavlja poslovnu delatnost i nije u bilo kakvoj istovrsnoj situaciji koja proizilazi iz sličnog postupka prema nacionalnim zakonima i propisima. Na taj način, se smatralo da je privredni subjekt dokazao ispunjenost kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta koji se odnosi na “stečaj, nemogućnost plaćanja i likvidnost dr.”

Međutim, u skorijoj praksi imamo situaciju u kojoj je naručilac dodelio ugovor ponuđaču koji u svojoj e-izjavi u delu koji se odnosi na stečaj nemogućnost plaćanja i likvidnost, nije naveo veb adresu Agencije za privredne registre, kao stranicu na kojoj su javno dostupne informacije u elektronskoj formi na osnovu kojih naručilac može da utvrdi da li je konkretni privredni subjekt pod stečajem ili je u postupku likvidacije, da li njegovom imovinom upravlja stečajni upravnik i da li je nelikvidan za plaćanja. Naručilac je iskoristio svoje zakonsko pravo da poveri da li navedeni ponuđač ima evidentiran stečaj, nemogućnost plaćanja i likvidnost kod Agencije za privredne registre i tom prilikom utvrdio da za izabranog ponuđača ne postoji osnov za isključenje iz postupka javne nabavke koji se odnosi na stečaj, likvidnost i nemogućnost plaćanja, jer da takvi podaci postoje bili bi evidentirani u registrima koje vodi Agencija za privredne registre i bili bi javno dostupni.

Kako je članom 78. Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US, 83/2014, 113/2017, 44/2018 i 95/2018) propisano, uz poslovno ime stečajnog dužnika dodaje se oznaka “u stečaju”. Članom 22. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018, 91/2019 i 109/2021) predviđeno je da se uz poslovno ime privrednog društva u likvidaciji dodaje oznaka “u likvidaciji”, ako je privredno društvo u postupku prinudne likvidacije dodaje se oznaka “ u prinudnoj likvidaciji”. Članom 526. Zakona o privrednim društvima propisano je da likvidacija društva počinje danom registracije odluke o registraciji i objavljivanjem oglasa o pokretanju likvidacije u skladu sa Zakonom o registraciji. Na osnovu svega navedenog naručilac je u ovoj situaciji postupio ispravno, nije odbio ponudu izabranog ponuđača zbog toga što nije u svojoj e-izjavi naveo veb adresu Agencije za privredne registre, već je po službenoj dužnosti, uslov iz konkursne dokumentacije u vezi stečaja, nemogućnosti plaćanja i likvidacija sam proverio.

Stav Republičke komisije u rešenju broj 4-00-556/2021 od 16.09.2021. godine je da je naručilac pravilno postupio. Republička komisija smatra da je naručilac je iskoristio svoje zakonsko pravo i shodno članu 119. Stavu 4. tač. 1) Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 - dalje: ZJN) izvršio uvid u javno dostupne podatke koji se odnose na ispunjenost predmetnog kriterijuma, a koji se odnose na stečaj, nemogućnost plaćanja i likvidnost, čime je utvrdio da za izabranog ponuđača ne postoji osnov za isključenje iz postupka javne nabavke koji se odnosi na stečaj, likvidnost i nemogućnost plaćanja. Shodno navedenom Republička komisija je navela da je naručilac u konkretnom slučaju načinom na koji je izvršio stručnu ocenu ponuda u pogledu utvrđivanja da li postoje osnovi za isključenje iz člana 112. Stav 1 tač.1) ZJN postupio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ako uzmemo u obzir celokupan postupak javnih nabavki koji se odvija od početka primene Zakona o javnim nabavkama od 2020.godine možemo primetiti da je u mnogome olakšan način pripremanja ponude uz manje nepotrebne papirologije i mogućnosti da se celokupna komunikacija obavlja elektronskim putem. Takođe, i sam Portal javnih nabavki je doprineo da postupci budu efikasniji i ekonomičniji i ponuđačima je lakše u fazi podnošenja ponude da dokazuju ispunjenost uslova. Tome u prilog ide i ova situacija, u kojoj je ponuđačima skraćen postupak prikupljanja potrebnih dokaza za dokazivanje kriterijuma za kvalitativni izbor kada je u pitanju stečaj, nemogućnost plaćanja i likvidacija i tom prilikom im je dozvoljeno da samo potvrdom iz APR-a dokazuju ispunjenost gore navedenih kriterijuma za kvalitativni izbor, bez dostavljanja dodatnih dokaza.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 05.09.2022.
Naslov: Redakcija