Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O VODI ZA LJUDSKU UPOTREBU: Nacrt zakona usklađen sa relevantnim zakonima EU


Nacrt zakona o vodi za ljudsku upotrebu, koji je usklađen sa relevantnim zakonima EU, bio je tema radionice održane u petak 6. septembra u Beogradu, za predstavnike zavoda i instituta za zaštitu javnog zdravlja iz više gradova Srbije.

U novo zakonsko rešenje transponovano je relevantno zakonodavstvo Evropske unije: Direktiva o vodi za piće, kao i njena dopunjena verzija iz 2015. godine, kao i predlog nove evropske Direktive o vodi za piće (predlog podnet 1. februara 2018. godine).

Podršku Ministarstvu zdravlja Srbije u izradi Nacrta zakona pružio je projekat Pravna podrška pregovorima - PLAC III. Projektni ekspert Robert Silig (Seelig) predstavio je glavne elemente nove evropske direktive o vodi za piće:

  • uvođenje procene sigurnosti zasnovane na riziku (tzv. Risk-based approach) pri kontroli vode;
  • ažuriranje standarda u skladu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, uz uvođenje 18 novih parametara (hemijskih, mikrobiloških i drugih) koji će morati da budu praćeni.

Nova direktiva predviđa i poboljšanje pristupa potrošača ažuriranim podacima o kvalitetu vode, usklađivanje standarda za proizvode/materijale u kontaktu sa pijaćom vodom, pristup vodi i pristup pravdi.

Kada bude usvojen, Zakon će biti pravna osnova za usvajanje Pravilnika o bezbednosti vode za piće, čiju izradu će takođe podržati eksperti PLAC III projekta.

Relevantno EU zakonodavstvo:

Izvor: Vebsajt EUinfo, 06.09.2019.
Naslov: Redakcija