Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREDMETIMA OD DRAGOCENIH METALA: Privredni subjekti koji imaju znak proizvođača mogu da nastave da vrše otkup upotrebljavanih predmeta i njihovih delova, ukoliko do 18. novembra 2021. godine podnesu zahtev za upis u registar otkupljivača


U Srbiji je donet novi Zakon o predmetima od dragocenih metala ("Sl. glasnik RS", br. 47/2021) (zlata, platine, paladijuma i srebra). Cilj je regulisanje njihove prodaje i otkupa, kao i kontrola nad otkupljivačima, a među sijaset novina ističu se dve važne za građane.

Prva se tiče samog procesa prodaje. Naime, prilikom prodaje dragocenosti otkupljivačima, dobija se papir sa podacima o prodavcu, vrsti predmeta i dragocenog metala, stepenu finoće, masi i procenjenoj vrednosti otkupljenog predmeta. To, u suštini, znači da ćete u procesu prodaje morati da ostavite, pored podataka o samom predmetu koji prodajete i svoje lične podatke.

Druga novina, koja se tiče samih otkupljivača, je formiranje jedinstvenog javnog spiska, tj. registra, otkupljivača koji imaju dozvolu za bavljenje tim poslom pri Direkciji za mere i dragocene metale. Prema određenim podacima, do sada je bilo oko 700 firmi koje su mogle da otkupljuju predmete od zlata i drugih dragocenih metala, a trenutno je u registru upisano njih 98.

Po novom Zakonu, otkup mogu da obavljaju samo otkupljivači tj. firme registrovane u APR-u i upisane u javni registar kod Direkcije za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede.

Proizvođači predmeta od dragocenih metala imaju rok do 13. novembra da se upišu na spisak, u slučaju da žele da nastave da se bave otkupom korištenih predmeta od zlata i drugih plemenitih metala.

Ovim izmenama se sprečava ustaljena praksa da se otkupom predmeta od zlata i drugih dragocenih metala bave "fiktivni proizvođači" tj. frizerski saloni, menjačnice i sl.

Do trenutka donošenja zakona otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala propisane uslove su mogli, pored zlatarskih radnji, i da ispune privredni subjekti koji se ne bave proizvodnjom.

Poseban akcenat ovim zakonom se stavlja na jačanje nadzora. Nadzor nad proizvođačima, kao i po prošlom zakonu, obavlja Direkcija, ali će po novom rad otkupljivača kontrolisati i tržišni inspektori.

Takođe se uvodi i obavezno obeležavanje licenciranih otkupljivača tablom i nalepnicom sa podacima iz registra. Ovim se, kako su naveli iz Ministarstva privrede, daje do znanja da je otkup u tom objektu legalan.

Takođe, otkupljivač prilikom otkupa je dužan da izda prodavcu ispravu, tj. otkupni list koji mora da sadrži sve propisane podatke, tj. podatke o prodavcu, vrsti predmeta, vrsti metala, stepenu finoće, masi i vrednosti predmeta.

Ovaj Zakon se ne primenjuje na sve predmete od dragocenih metala. Namerno su izostavljeni predmeti koji su namenjeni izvozu, presvučeni dragim kamenjem, uzorci za izložbe i sajmove, predmeti starije proizvodnje i, najzanimljivije, perca za naliv-pera.

Iz zakona je izostavljeno i investiciono zlato, koje je kao specifična vrsta štednje definisano u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost. Ovaj zakon se primenjuje i u slučaju srebra platine i paladijuma.

Srbija je, inače, po pitanju zlatnih rezervi, praktično, lider u regionu. Prema podacima NBS, zlata u rezervama imamo 36,7 tona, što je za skoro 30 tona više nego druga na listi bivša jugoslovenska država Makedonija.

ZAKON O PREDMETIMA OD DRAGOCENIH METALA ("Sl. glasnik RS", br. 47/2021)

Član 37

Privredni subjekti koji na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju znak proizvođača mogu da nastave da vrše otkup upotrebljavanih predmeta i njihovih delova, ukoliko u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona podnesu zahtev za upis u registar otkupljivača.

Izvor: Vebsajt Blic, Nikola Vojnović, 11.08.2021.
Naslov: Redakcija