Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT IZVEŠTAJA SAVETA EVROPE O AKADEMSKOM INTEGRITETU I SPUTAVANJU KORUPCIJE U VISOKOM OBRAZOVANJU U SRBIJI: Preporuka eksperata SE da se smanji Univerzitet u Beogradu ne nailazi na odobravanje domaće akademske zajednice


Trend u Evropi je da se univerziteti udružuju, a ne da se postojeći "rasturaju", kaže generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. Miodrag Popović, odgovarajući na preporuku eksperata Saveta Evrope "da se otvori diskusija da li je Univerzitet u Beogradu preveliki".

On dodaje da je "začuđujući stav eksperata", jer je evropski trend da se ide na ukrupnjavanje univerziteta, kako bi se što bolje plasirali na priznatim svetskim listama.

- Čak univerzitet na kome radi jedan od eksperata nedavno se spojio sa drugim univerzitetom. Svi gledaju da se bolje plasiraju na prestižnim listama - kaže Popović.

Pojašnjava da bi "rasturanje" Univerziteta u Beogradu dovelo do toga na najstariji univerzitet u Srbiji ispadne sa Šangajske, ali i drugih lista, gde je sada dobro kotiran.

 Jedna od preporuka eksperata Saveta Evrope je i da se smanji nezavisnost fakulteta u odnosu na univerzitet, a Popović kaže da je baš to dovelo do velikih problema na fakultetima u okruženju.

- Mislim da je to bio ishitren zaključak eksperata - ocenjuje on i naglašava da se to najverovatnije neće ni razmatrati kao opcija.

Podsećanja radi eksperti Saveta Evrope Ijan Smit i Tom Hamilton, radili su preporuke u okviru projekta "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju".

Jedna od preporuka je da se otpočne puna i otvorena diskusija da li je Univerzitet u Beogradu preveliki.

Diskusija bi, po njima, trebalo da uključi razmatranje pitanja da li trenutna veličina Univerziteta u Beogradu dovodi do prekomerne koncentracije akademskih talenata (i kadra i studenata) na jednom univerzitetu, što predstavlja pretnju za sposobnost drugih javnih univerziteta da privuku najtalentovaniji kadar i studente.

Izvor: Vebsajt Blic, 07.07.2017.
Naslov: Redakcija