Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT IZVEŠTAJA SAVETA EVROPE O AKADEMSKOM INTEGRITETU I SPUTAVANJU KORUPCIJE U VISOKOM OBRAZOVANJU U SRBIJI: Univerzitet u Beogradu je prevelik i dolazi do prekomerne koncentracije akademskih talenata na jednom mestu, što predstavlja pretnju drugim univerzitetima. Zaključci su bazirani na netačnim i nepotpunim podacima, saglasni su čelnici domaće akademske zajednice


Da li je Univerzitet u Beogradu preveliki sa preteranom koncentracijom talenata, pa bi eventualno mogao da se smanji, da drugi univerziteti zbog veličine prestoničkog ne bi bili u neravnopravnom položaju po pitanju privlačenja darovitih studenata i nastavnika? Ne tim rečima, ali u biti takvo pitanje i ideju da se na tu temu pokrene diskusija nameću zaključci eksperata koje je Savet Evrope angažovao da prirede izveštaj o akademskom integritetu i sputavanju korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji. Reč je o nacrtu izveštaja, čije su manjkavosti odmah prepoznali ovdašnji autoriteti visokog obrazovanja.

Univerzitet u Beogradu je prevelik i dolazi do prekomerne koncentracije akademskih talenata na jednom univerzitetu, što predstavlja pretnju drugim univerzitetima – formulisali su eksperti.

Neosnovano je to što se Beogradskom univerzitetu spočitava da je prevelik i da ima previše akademskih talenata, smatra prof. dr Vladimir Bumbaširević, rektor tog univerziteta. On je ukazao da su eksperti zaduženi za analizu stanja akademskog integriteta i korupcije u visokom obrazovanju proveli samo dva dana u istraživanju na osnovu koga su uradili izveštaj. To vreme nije bilo dovoljno za temeljnu analizu, a posledica je nacrt izveštaja koji se, između ostalog, bazira na netačnim i nepotpunim podacima o broju studenata na državnim univerzitetima, kako je objasnio Bumbaširević. A on je i predsednik Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), u čijem bi savetu, kako strani eksperti zapažaju, trebalo da se obezbedi srazmerna zastupljenost univerziteta.

Ako je sastav i struktura KONUS-a najveći problem našeg visokog obrazovanja, onda mi možemo biti srećni – stav je prof. dr Sime Avramovića, dekana Pravnog fakulteta, čije je oštre kritike akademska javnost podržala aplauzom na sednici na kojoj su predstavljeni zaključci dvočlanog ekspertskog tima.

Njegova osnovna zamerka bila je što se u diskutabilnom izveštaju o "Jačanju akademskog integriteta i korupciji u visokom obrazovanju" govori skoro isključivo o državnim univerzitetima iako naslov sugeriše da je reč o svim visokoškolskim ustanovama.

O privatnim fakultetima, koji su važan deo našeg visokog obrazovanja, praktično nema reči. Tačnije, od silnih preporuka, kojih ima pedesetak ukupno, samo dve se odnose na privatne fakultete – primetio je Avramović.

Jedna od tih primedbi kaže da država treba da ostvari dijalog sa privatnim fakultetima, druga je da se zastupljenost univerziteta u KONUS-u preispita, a obe mogu da se protumače kao da su privatni fakulteti diskriminisani.

U stvari u izveštaju potpuno ignorišu problem integriteta i korupcije na privatnim fakultetima, koga u ovom izveštaju nema – ukazao je dekan Pravnog fakulteta.

Upravo zato što je stranim ekspertima objasnio da ne mogu dati validnu ocenu našeg sistema visokog obrazovanja ako ne analiziraju i stanje u privatnom sektoru, profesor Avramović dobio je aplauz. I eksperti su mu zahvalili na skrenutoj pažnji, naglašavajući da je nacrt izveštaja samo početni dokument koji će biti dopunjen.

Misija eksperata iz Velike Britanije, koji su autori dokumenta, nije bila da generišu preporuke niti je njihov izveštaj stav Saveta Evrope, što je nekoliko puta ponovljeno na upravnom odboru. Uvođenje državne mature u Srbiji nije bila tema njihovog rada. Niti su imali naš koncept mature, niti su nas za to pitali. Njihov posao je bio da mapiraju stanje akademskog integriteta i korupcije u visokom obrazovanju. Zaključci do kojih su došli nemaju formu preporuke i nisu obavezujući. Mišljenje svih učesnika na skupu i odluka upravnog odbora projekta i predstavnika Saveta Evrope jeste da će se izveštaj revidirati. Očekuje se da ćemo u septembru imati finalnu verziju tog dokumenta – pojasnila je prof. dr Vesna Mandić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje.

Projekat "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju", koji uživa podršku našeg Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počeo da se sprovodi u aprilu 2017. godine, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija.

U inicijalnom dokumentu koji je izazvao kvalitetnu diskusiju dva eksperta iznela su svoje viđenje i tim tekstom ćemo se baviti naredna dva meseca. Identifikovaćemo prioritetne mere koje ćemo sprovoditi u naredne dve godine u okviru projekta i, naravno, u skladu sa Akcionim planom za borbu protiv korupcije u okviru pregovaračkog Poglavlja 23, koji smo usvojili u martu – precizira Mandićeva.

Izvor: Vebsajt Politika, Milenija Simić-Miladinović, 06.07.2017.
Naslov: Redakcija