Zastava Bosne i Hercegovine

OTKAZ ZADUŽENJA DUŽNIKA PO PLAĆENOJ PROFAKTURI OD STRANE POVERIOCA KROZ CENTRALNI REGISTAR FAKTURA: Instrukcija Ministarstva finansija od 10. juna 2022. godine


Na sajtu Ministarstva finansija - eFaktura, 10. juna 2022. godine objavljena je Dodatna instrukcijaza operaciju otkaza zaduženja dužnika za sve korisnike javnih sredstava i za izdavaoce elektronskih faktura (dalje: Dodatna Instrukcija).

Dodatnom instrukcijom je dopunjena prvobitna instrukcija objavljena 6. maja 2022. godine u kojoj je bilo navedeno da je prilikom plaćanja po profakturi (ponudi) neophodno navesti sledeće elemente:

- šifra plaćanja: 290 - druge transakcije i

- poziv na broj odobrenja: tačan broj profakture (ponude).

Prilikom izdavanja elektronske fakture/avansne fakture plaćene na osnovu profakture, izdavalac je u obavezi da u sistemu elektronskih faktura, u odgovarajuće polje (broj narudžbenice/broj fakture/broj ponude), unese broj profakture (ponude) identičan onome na osnovu koje je izvršeno plaćanje.

U Dodatnoj Instrukciji je precizirano da je izdavalac elektronske fakture (poverilac) u obavezi da u centralnom registru faktura izvrši operaciju otkaza zaduženja dužnika, kako se isti ne bi ponovo zadužio za iznos koji je već izmiren po prethodno izdatoj profakturi (ponudi).

Pogledajte često postavljana pitanja i sve o e-Fakturama.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 10.06.2022.