Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Za tri nedelje konačan predlog teksta Ustava


Ministarstvo pravde će za tri nedelje izneti konačan predlog teksta ustavnih amandmana i uputiti ga Venecijanskoj komisiji na mišljenje, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Ministarstvo će sumirati sve dobijeno tokom javne rasprave i s konačnim predlogom teksta izaći u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja Vladi. Ukoliko mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija bude dostavila Srbiji", rekla je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, niz zakona u oblasti pravosuđa biće izmenjen ako radni tekst ustavnih amandmana dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i građana na referendumu.

Nakon što je javna rasprava o Radnom tekstu amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe završena 8. marta i povodom ocene većeg dela struke da radni tekst amandmana treba povući, Kuburovićeva je ponovila da povlačenja neće biti.

Kuburović je navela da je Ministarstvu pravde do sada stiglo dvadesetak pisanih komentara, kako stručnih tako i laičkih.

"Dostavljena su nam i mišljenja Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda u Kragujevcu. Komentare su poslali i pojedini advokati i profesori", rekla je ona.

Kuburović je dodala da su u usmenoj javnoj raspravi bili su zastupljeni i predstavnici civilnog sektora, ali i ostali koji su zainteresovani kako će izgledati buduće ustavne izmene.

"Jer, Ustav se ne tiče samo sudija i tužilaca, već je to pitanje od značaja za sve građane koji treba da se izjasne na referendumu", navela je ministarka.

Ona je rekla da vlada čini velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada sudija, tužilaca i zaposlenih u pravosuđu, njihov materijalni položaj, kao i uslovi za rad.

"Nikada nije više ulagano u pravosuđe koliko je uloženo u poslednje tri godine", rekla je ona i upitala kako se onda može govoriti o tome da izvršna vlast decenijama omalovažava i doprinosi urušavanju ugleda pravosuđa.

Izvor: Vebsajt N1, 11.03.2018.
Naslov: Redakcija