Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: U skladu sa Zakonom objavljeni javni konkursi za direktore u više javnih preduzeća


Vlada Republike Srbije objavila je 10. marta 2017. godine javne konkurse za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća, među kojima su Srbijagas i Pošte Srbije.

Konkursi su objavljeni i za Skijališta Srbije, Srbijavode, Elektromreže Srbije, Rezervat Uvac iz Nove Varoši, Park prirode Mokra Gora iz Užica i preduzeća za razvoj i unapređenje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija "Mreža-Most" sa sedištem u Beogradu.

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od objavljivanja konkursa.

Ranije su raspisani javni konkursi za direktore 12 javnih preduzeća - Stara planina iz Knjaževca, Nuklearni objekti Srbije, Putevi Srbije, Transnafta, Koridori Srbije, Državna lutrija Srbije, Emisiona tehnika i veze, Javnog preduzeća za skloništa, kao i za četiri nacionalna parka: Tara, Đerdap, Fruška gora i Kopaonik.

Direktori javnih preduzeća na javnom konkursu se biraju na četiri godine, a kandidati treba da imaju najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. Uslov je da nisu članovi organa političkih stranaka.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) krajem februara 2016. godine, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu.

Ministarstvo privrede podnete neotvorene prijave dostavlja Vladinoj Komisiji za sprovođenje konkursa za izbor direktora, u roku od tri dana od isteka roka za dostavljanje prijava, na razmatranje i dalje postupanje.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.03.2017.
Naslov: Redakcija