Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: U skladu sa Zakonom objavljeni javni konkursi za direktore u osam javnih preduzeća


Javni konkursi za izbor direktora u osam javnih preduzeća u Srbiji objavljeni su 10. februara 2017. godine.

Javni konkursi su raspisani za preduzeća Putevi Srbije, Transnafta, Koridori Srbije, Državna lutrija Srbije, kao i za četiri nacionalna parka: Tara, Đerdap, Fruška gora i Kopaonik.

Kandidati mogu da dostave prijave na konkurs 30 dana od dana objavljivanja oglasa.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 - dalje: Zakon), 24. februara 2016. godine, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu i da neće moći da budu partijski funkcioneri.

Novi Zakon propisuje i da direktora javnog preduzeća na period od četiri godine imenuje Vlada Republike Srbije, na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Direktor javnog preduzeća neće moći da bude član organa političke stranke, odnosno moraće da mu miruje funkcija u organu stranke.

U javnim konkursima, kandidati koji žele da konkurišu za posao direktora u bilo kom od 8 javnih preduzeća, u svojoj biografiji ne smeju imati sledeće stavke:

  • da nije član organa politička stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke,
  • da nije osuđivano na kaznu zatvora najmanje šest meseci,
  • da mu nisu izrečene mere bezbednosti u skladu sa zakonom kojim se uređuju krivična dela i to: obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi; obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi; obavezno lečenje alkoholičara; zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.
Izvor: Vebsajt N1 i Srbija Danas,09.02.2017.
Naslov: Redakcija