Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Predviđeno ograničavanje iznosa koji banke u Srbiji plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica


Redovi pred šalterima institucija mogli bi da budu prepolovljeni ako bi bilo omogućeno elektronsko plaćanje taksi i naknada, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

"Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip. Time bi se iz igre izbacile uplatnice s kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara", navodi se u saopštenju NALED-a.

Kako je istaknuto, Srbija bi se takvim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja (m-banking, e-banking, kartice).

"Da je potencijal veliki pokazuje podatak da je u Srbiji dosad izdato 7.022.398 debitnih i kreditnih kartica, ali se skoro polovina ne koristi, a i mnoge aktivne služe samo za podizanje novca s bankomata. Nove kartice se i dalje odobravaju umesto da se radi na povećanju prihvatne mreže gde je trend suprotan. U ovoj godini broj POS terminala pao je sa 84.412 na 72.521 ili 14 odsto", ukazao je NALED.

Dodaje se da je od januara do oktobra broj sajtova koji primaju uplate povećan je 70 odsto (sa 354 na 604), da je broj građana koji plaćaju putem mobilnog telefona u odnosu na septembar prošle godine povećan sa 650.000 na milion, a broj korisnika internet plaćanja sa 1,5 na 1,8 miliona.

NALED je podsetio da je pripremljen Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, koji predviđa ograničavanje iznosa koji banke u Srbiji plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica i očekuje se da će to doprineti i smanjenju nameta koje trgovci plaćaju bankama za upotrebu POS terminala, a koji destimuliše širenje prihvatne mreže.

Izvor: Vebsajt N1, 11.12.2017.
Naslov: Redakcija