Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: Predviđeno uvođenje digitalnih knjiga u škole


Reforma školstva podrazumeva i promenu udžbenika, pa je resorno ministarstvo izradilo Nacrt zakona o udžbenicima, a javna rasprava je u toku i trajaće do 26. decembra 2017. godine.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je da će novi zakon o udžbenicima doneti jeftinije i pravednije obrazovanje za sve.

"Digitalni udžbenici će učiniti da nastava bude zanimljivija, da kolegama bude lakše, i na koncu, da sve to bude jeftinije što je značajno za roditelje", napomenula je pomoćnica ministra prosvete.

Prema njenim rečima i sadržina udžbenika će se menjati jer nastava mora biti zanimljivija.

"Dete mora da bude aktivan učenik u nastavi. Moramo naučiti decu da povezuju, razmišljaju, donose svoje sudove i zaključke. Važno je da stvorimo misleću generaciju, decu koja će biti spremna za život", navela je Nedeljkovićeva.

Pomoćnica ministra prosvete ističe da ne mogu svi udžbenici odmah biti digitalni i dodaje da se ni u jednoj zemlji reforma nije sprovela tokom jedne godine.

"Na sreću, Vlada je prepoznala da su nam neophodna sredstva za digitalizaciju i nadam se da ćemo u tri ciklusa moći da kažemo da smo sproveli reformu", navela je Nedeljkovićeva.

Očekuje se, kaže, da će i ovaj zakon izazvati određene reakcije u javnosti.

"Ali, trudili smo se da napravimo zakon koji će svima dati jednake šanse, koji će biti transparentan u svakom smislu, što mora uticati na smanjenje korupcije. Ovaj zakon nudi praktična i jednostavna rešenja, i svaka zainteresovana strana može pronaći sve što je za nju dobro", navela je Nedeljkovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 10.12.2017.
Naslov: Redakcija