Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NACIONALNIM SAVETIMA NACIONALNIH MANJINA: Usvajanje Zakona očekuje se na proleće 2018. godine


Najrealnije je da se dva zakona koja se tiču položaja nacionalnih manjina, među kojima i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 20/2014 - odluka US i 55/2014), na proleće nađu u skupštinskoj proceduri, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović.

On je podsetio da su javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina održane u Novom Sadu, Novom Pazaru, Bujanovcu i Petrovcu na Mlavi, te da veruje da će se doći do teksta koji je manje-više prihvatljiv za sve Savete u Srbiji.

Okrugli stolovi biće održani i:

  • 15. decembra 2017. godine u Subotici, u zgradi nove opštine, sala 1, Trg Lazara Nešića 1,
  • 18. decembra 2017. godine u Beogradu u Palati Srbije, sala Srbija.

Radni tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u formi pregleda odredaba koje se menjaju odnosno dopunjuju možete preuzeti ovde.

Kako je rekao, u toku je ozbiljna sednica Narodne skupštine o budžetu, a slede još neke sednice do kraja godine sa zakonima iz važnih oblasti - policije i vojske.

"Tako da ćemo kraj godine i redovnog jesenjeg zasedanja dočekati 29. decembra. Januar i februar će biti prilika, možda kroz vanredne sednice, ali ono što je najrealnije je da će na prolećnom zasedanju, oba zakona koja se tiču položaja nacionalnih manjina biti u skupštinskoj proceduri", rekao je Omerović.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.12.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija