Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodno dalje unapređenje rada javnih beležnika i izvršitelja, te alternativnog načina rešavanja sporova


Jedan od načina povećanja efikasnosti sudova jeste i prenos "sudeće materije" na javne izvršitelje i javne beležnike i na tome će se raditi i u budućnosti, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Efikasnost pravosuđa je nešto sa čime pokušavamo da se izborimo dugi niz godina, a to je bio jedan od načina da rasterećujemo sudove. Samo, u sudovima su u početku pružali veliki otpor tome", rekla je Nela Kuburović na konferenciji Američke privredne komore "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme".

Ipak, kako je istakla, došli smo do toga da u ostavinskoj materiji i vanparnici, u toku jedne godine oko 150.000 predmeta u sudu bude preusmereno na javne beležnike.

Kako je rekla, Ministarstvo pravde osluškuje sugestije, a smatra da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje) dobar primer i jedan je od zakona koji pokazuje kako se može uticati na efikasnost pravosuđa, zahvaljujući uvođenju javnih izvršitelja i ocenjuje da se "uspelo u velikoj meri" u tome da se rasterete sudovi i da se ubrzaju izvršenja, koja su, napominje, u stvari, ključni deo sudskog postupka.

"Novim zakonskim rešenjima dodatno smo to unapredili i uspeli smo da za čak 1,7 miliona premeta smanjimo statistiku koja je bila poražavajuća. S jedne strane, uspeli smo da poboljšamo statistiku sudova, upravo da ne bi mogli više da se "kriju iza tako velike brojke" i da kažu da tako veliki broj predmeta onemogućava da imamo brže sudske postupke", istakla je Kuburović.

Prema njenim rečima, dosta se radi i na unapređenju alternativnog načina rešavanja sporova, stalno se insistira na tome i pozivala je privrednike da što više primenjuju takav način rešavanja jer, kako je naglasila, posredovanje, odnosno medijacija može da donese mnogo brže i kvalitetnije rezultate.

"Taj postupak, osim što je mnogo jeftiniji, omogućava i da za pet-šest sastanaka rešite problem. To je pokazala i naša nedelja medijacije tokom oktobra, kada smo izabrali predmete stare između pet i deset godina i medijatori u toj nedelji uspeli su da reše 20-ak sporova, što ipak pokazuje da predmeti mogu da budu rešeni i na taj način", rekla je ministarka.

Ona je istakla da sporazumi koji se postignu u samoj medijaciji, imaju isto svojstvo izvršne isprave, kao i pravosnažna sudska odluka.

Takođe, Kuburović kaže da je njeno Ministarstvo dosta radilo i na unapređenju "ePravosuđa, elektronskoj razmeni podataka", kao i da su dugo smo trpeli kritike da sudije nemaju adekvatne uslove za rad, te da su u prethodnom periodu četiri nova suda izgrađena, kao i da se nastoji da se omogući da svaki sudija ima svoju sudnicu i da takvih izgovora nema više.

Izvor: Vebsajt RTS, 11.12.2017.
Naslov: Redakcija