Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Od 1. januara 2020. godine TV pretplata poskupljuje sa 220 na 255 dinara mesečno


Predlogom zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno. Nova taksa, koju građani inače plaćaju preko računa za struju, trebalo bi da počne da se naplaćuje od 1. januara 2020. godine.

Kao razlog za donošenje zakonskih izmena navodi se da je "za potrebe nesmetanog obavljanja delatnosti javnih medijskih servisa najcelishodnije rešenje da se od 1. januara do 31. decembra 2020. oni delimično finansiraju iz budžeta države, a delimično iz takse koja bi se naplaćivala preko računa za struju".

Takođe se ističe da se polazilo od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

U Predlogu zakona navodi se i da se "sredstva po osnovu takse i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika".

Najnovije poskupljenje TV pretplate dolazi samo godinu dana posle povećanja sa 150 na 220 dinara. Naime, građani su 1. januara ove godine dobili za 70 dinara uvećane račune za električnu energiju, a to je bilo prvo poskupljenje TV takse posle 31. decembra 2015. godine.

Prema prošlogodišnjoj računici RTS-a, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.11.2019.
Naslov: Redakcija