Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE: Odbačene tužbe Slovačke i Mađarske na plan Evropske unije o kvotama za raspodelu migranata. Nemačka upozorava da bi zemlje EU koje ne poštuju kvote za odobravanje azila mogle da ostanu bez pomoći u drugim oblastima


Zemlje Evropske unije koje ne poštuju kvote za odobravanje azila mogle bi da ostanu bez pomoći u drugim oblastima, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ukoliko nema solidarnosti o migraciji, ne može je biti ni u drugim oblastima, i to bi moglo da bude gorko za evropsku koheziju", rekla je Merkel.

Njene reči su upozorenje nekim zemljama istočne Evrope koje dobijaju milijarde evra kao članice Evropske unije, a odbijaju da prime imigrante.

Nemačka je od 2015. godine prihvatila više od milion tražilaca azila, uglavnom Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca koji beže od sukoba i progona, zbog čega je dobila međunarodne pohvale, ali i bila izložena napadima ksenofoba.

Vlade istočnih evropskih zemalja kritikovale su mehanizam obaveznih kvota za prihvat izbeglica koji je usvojila Evropska unija.

Evropski sud pravde saopštio je da je "u potpunosti odbacio" zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica.

Slovačka i Mađarska odbile su da primenjuju nametnute kvote i uz podršku Češke i Poljske su EU tužile Sudu u Luksemburgu, insistirajući da je mehanizam relokacije i kvota iz 2015. godine nelegalan, zato što je donet glasanjem ministara, a ne konsenzusom šefova država ili vlada EU.

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. godine sa planom o razmeštanju 160.000 izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljudi.

Izvor: Vebsajt N1, 10.09.2017.
Naslov: Redakcija