Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE: Odbačene tužbe Slovačke i Mađarske na plan Evropske unije o kvotama za raspodelu migranata, a sudskom odlukom podržano je pravo Brisela da prisili države članice na prijem tražilaca azila


Veliko veće Evropskog suda pravde (ECJ) je u odluci od 6. septembra 2017. godine odbilo tužbe Slovačke i Mađarske u pogledu migracione politike EU, podržavši pravo Brisela da prinudi države članice da prime tražioce azila.

Sud je u svojoj odluci ocenio da obavezne kvote "u potpunosti i srazmerno doprinose smanjivanju tereta Grčke i Italije i zbog toga su pogodne za postizanje ciljeva".

Inače, Mađarska i Slovačka su se Sudu obratile u decembru 2015. godine zbog obaveznog mehanizma EU za raspodelu ukupno 120.000 tražilaca azila. U tužbi je navedeno ukupno 10 proceduralnih i suštinskih prigovora protiv tog mehanizma sa predlogom da se on stavi van snage.

Evropski sud pravde je presudio da su odluka i postupak za uvođenje navedenog mehanizma bili legitimni, ukazavši na to da ugovori EU u slučaju vanredne situacije omogućuju usvajanje privremenih mera ukoliko su one vremenski ograničene i ne dovode do suštinskih izmena pravila sadržanih u ugovorima EU.

Izvor: Redakcija, dr Slavoljub Carić, 07.09.2017.