Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Penzioneri koji nisu uspeli da dobiju nove lične karte, moći će do 31. avgusta 2017. godine, da podižu svoj novac uz stara dokumenta na šalterima svih pošta Srbije


Mada je rok za nove lične karte istekao poslednjeg dana 2016. godine, banka Poštanska štedionica omogućila je penzionerima da svoje prinadležnosti podižu do 30. juna, a sada je taj rok produžila do 31. avgusta 2017. godine da korisnici ne bi ostali bez svojih penzija.

Tako će nešto više od 80.000 penzionera s računima u Poštanskoj štedionici moći još ovog i narednog meseca da podižu penzije bez nove lične karte, što znači da u naredni mesec i po moraju izraditi nove biometrijske dokumente.

Očigledno je da prethodni dodatni rokovi nisu bili dovoljni da bi svi penzioneri izvadili nove lične karte, a dokaz za to je što ih još 80.017 njih nema i, da se Zakon o ličnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006 i 36/2011) primenjuje strogo, oni već mesecima ne bi mogli da podignu svoje penzije, kako u bankama, tako i u poštama. Banka Poštanska štedionica je u dogovoru s NBS-om produžila rok za korišćenje starih ličnih karata, ali samo do 31. avgusta. Do tada penzioneri moraju izvaditi nove lične karte, a postoji mogućnost da oni koji su nepokretni ili teško bolesni, podnesu zahtev za ličnu kartu van prostorija MUP-a, i to tako što će neko od članova porodica obavestiti MUP i doneti dokaz o sprečenosti. Posle toga na kućnu adresu stiže im zahtev za izdavanje lične karte, a na isti način i dobijaju novi biometrijski dokument.

Pokretni penzioneri treba da odu u MUP sa starom ličnom kartom, dokazom o uplaćenoj naknadi za obrazac lične karte – 226 dinara, dokazom o uplaćenoj naknadi za troškove izrade lične karte – 928,80 dinara. Kada sve to imaju spremno, mogu podneti zahtev za izdavanje nove lične karte. Penzioneri više ne moraju da sami pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu jer to čini MUP po službenoj dužnosti. Međutim, ukoliko žele da brže dobiju novu ličnu kartu, mogu sami doneti pomenute dokumenta.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. M., 11.07.2017.
Naslov: Redakcija