Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČINJE SA RADOM KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA


Mešovita komisija koja će vršiti istrage u slučajevima nestalih beba, a koju sačinjavaju predstavnici državnih institucija i roditelja dece koji sumnjaju da su im mališani nestali iz porodilišta, četiri meseca posle osnivanja, startuje sa radom.

Ovo je potvrdio Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

- Formiranje i početak rada komisije smo jedva izgurali - kaže Pavlović. - Osim što će Komisija vršiti istrage u svakom pojedinačnom slučaju nestanka dece, ona će biti zadužena i da ispita odgovornost onih koji su godinama sprečavali istrage. Roditeljima je stalo do istine, a zatim i do pravde. Ono što nam nudi Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, samo su naknade.

A upravo o zakonu je raspravljao Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. On je izrazio duboko žaljenje jer su vlasti u Beogradu propustile da sprovedu mere iz sudskih presuda da bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za pružanje pojedinačnih obeštećenja svim roditeljima "nestalih" beba.

Opet je uputio poziv Srbiji, uz insistiranje da se uvede ovaj mehanizam, i pozvao vlasti da dostave informacije o tome šta je urađeno na usvajanju zakona do 1. oktobra 2018. Komitet ministara će ovo pitanje opet razmatrati u decembru.

Inače, nalog Srbiji za institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba Evropski sud u Strazburu izdao je pre pet godina, kada je doneo presudu u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije. Tada je našoj zemlji naloženo da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra i sudske troškove jer država duže od tri decenije nije dala odgovor na pitanje šta se desilo sa njenom bebom, koja je zdrava rođena 1983, u Ćupriji, i tri dana kasnije misteriozno preminula.

Ukoliko do decembra ne bude usvojen Predlog zakona (koji je pre dva meseca poslat u skupštinsku proceduru), Komitet ministara zatražiće od Sekretarijata da pripremi nacrt privremene rezolucije. Njom će pozvati Komitet za ljudska prava da razmatra neispunjavanje presude iz Strazbura sve dotle dok ona ne bude ispunjena.

Izvor: Vebsajt Novosti, G. Č. - V. C. S, 09.06.2018.
Naslov: Redakcija