Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Zbog velikih dugovanja promenjen način plenidbe od Zdravstvenog centra Vranje. Sudski službenici uz asistenciju MUP-a uzimaju novac iz sefa sa dnevnim prihodima. Taj novac se sakuplja od pregleda i izdavanja lekarskih uverenja i po tom osnovu ova ustanova prihoduje oko 40 miliona dinara godišnje


Zdravstveni centar Vranje se odnedavno suočava sa novim načinom prinudne naplate dugova, a to je plenidba novca iz kase u kojoj se sakupljaju dnevni prihodi.

Kako je račun ovog Zdravstvenog centra duže vreme u blokadi, mnogobrojni poverioci sve češće svoja potraživanja naplaćuju na ovaj način, koji je u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje). Sudski izvršitelji dolaze u ZC Vranje uz pratnju policije i uz sudsko rešenje plene novac koji zateknu u kasi. Taj novac se sakuplja od pregleda i izdavanja lekarskih uverenja i po tom osnovu ova ustanova prihoduje oko 40 miliona dinara godišnje.

Dugovanja ove ustanove dostigla su sumu od 1,1 milijardu dinara, a iznos blokade računa je oko 100 miliona, kaže v. d. direktora dr Dragan Veličković.

- Naša ustanova je, po materijalno-finansijskom stanju, procentualno na začelju čitavog zdravstvenog sistema Srbije. Najveći deo problema je stvoren u prethodnom periodu, ali nagomilani problemi prosto generišu nove. Ovaj veliki i kompleksan problem će morati da rešavaju Vlada i resorno ministarstvo - kaže dr Veličković.

Krajem 2016. prošle godine, ZC Vranje je ostao bez šest automobila iz svog voznog parka, po izvršnoj presudi jednog od lekara koji je tužio za neisplaćene zarade. Nakon toga u pomoć su pritekli donatori, pa je situacija normalizovana.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. Ristić, 08.06.2017.
Naslov: Redakcija