Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu postupio suprotno propisima, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja. Ombudsman preporučuje da građanima upute izvinjenje


Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu svojim saopštenjem za javnost od 11. aprila 2017. godine postupio je suprotno profesionalnim i etičkim pravilima ponašanja u obavljanju službenih poslova, kao i opravdanim očekivanjima građana i dosadašnjoj praksi, poručuje vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

U spornom saopštenju najavljeno je da Hitna pomoć neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama u periodu od 18 do 21 sat zbog blokade saobraćaja izazvanog protestima, koji su se tih dana odvijali u Beogradu. Najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, Hitna pomoć je dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje neophodne hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost. Istovremeno, takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove, ističe Janković.

I nakon upućene urgencije, saradnja sa Ombudsmanom je izostala jer Gradski zavod za hitnu pomoć nije dostavio Zaštitniku građana dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio. Između ostalog, tražena je i kopija odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je dr Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Zaštitnik građana je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju.

Takođe, potrebno je da Ministarstvo zdravlja preispita radno pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi (zdravstvenih radnika, zdravstvenih saradnika i ostalih zaposlenih) koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu.

O postupanju po upućenim preporukama Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja će obavestiti Zaštitnika građana u roku od 15 odnosno 60 dana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 10.05.2017.
Naslov: Redakcija