Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Pokrenut postupak kontrole rada beogradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć


Javna okupljanja građana koja se ovih dana održavaju u centru Beograda ne smeju biti opravdanje za neobavljanje poslova službi koje su od vitalnog značaja za život građana, izjavio je vršilac funkcije Zaštitnika građana, Miloš Janković.

Reagujući na medijske navode da je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć uputio saopštenje, kojim građane Beograda obaveštava i moli za razumevanje "zbog toga što u periodu od 18 do 21 sat nije u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama", Janković podseća rukovodstvo ove zdravstvene ustanove na njenu osnovnu funkciju – brzu i efikasnu medicinsku pomoć, baziranu na univerzalnim načelima i doktrinarnim stavovima urgentne medicine. Molba građanima da imaju razumevanja za neispunjavanje zadatka zbog kojih ta ustanova postoji je neprimerena i otvara mogućnost nepružanja hitne medicinske pomoći.

Janković očekuje od učesnika svih javnih okupljanja da omoguće nesmetan prolaz vozilima hitne pomoći, kao i onima sa prvenstvom prolaza. Potrebno je i da policija u tom pogledu da svoj doprinos ne remeteći pravo građana na nesmetano odvijanje javnih okupljanja koja nisu zabranjena.

Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole rada i postupanja Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Ovlašćena lica Zaštitnika građana će izvršiti neposredan nadzor rada ove zdravstvene ustanove. Nakon prikupljenih činjenica javnost će biti obaveštena o ishodu postupka.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 12.04.2017.
Naslov: Redakcija