Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Predviđeno uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad, kao i davanje statusa trening centra za škole


Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju održana u Beogradu, nakon što je održana u Novom Sadu i Leskovcu, gde su učesnici još jednom poručili da će se novim rešenjima osigurati bolji kvalitet obrazovnog procesa kroz povezivanje teorije i prakse, a uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić istakla je da je jedna od značajnijih izmena povećanje broja sati koje će mladi provoditi u kompaniji, čime će oni na taj način sticati kompetencije koje će im obezbediti sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost.

Takođe, povećavaju se i izgledi da će mladima po završetku škole kompanija ponuditi zaposlenje. Čak i ako se ne odluče da zasnuju radni odnos u kompaniji u kojoj su obavljali praktičan deo nastave, moći će na osnovu stečenih znanja lakše da pokrenu sopstveni biznis, dodala je Grujić.

Značajna izmena jeste i to što će poslodavci moći da računaju na jednostavniju proceduru kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja.

Takođe, važno je uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad, kao i davanje statusa trening centra za škole, dodala je direktorka Kancelarije.

Javna rasprava je sprovedena od 17. marta do 6. aprila ove godine.

Najvažnije izmene koje Nacrt zakona predviđa su:

  • mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje;
  • pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad;
  • formiranje mešovitih odeljenja;
  • vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad;
  • utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS;
  • vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad;
  • uvođenje statusa trening centra za škole;
  • uvođenje trening Alijansi poslodavaca, kao i pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju.
Izvor: Vebsajt Vlade, 05.04.2023.
Naslov: Redakcija