Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Udruženja nezadovoljna izmenama Zakona, jer primanja trudnica i porodilja nisu promenjena


Nijedna sporna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) na koju su roditelji ukazivali u poslednje tri godine, ni posle mnogobrojnih najava i obećanja, neće biti ispravljena.

Sve ono na šta su trudnice i porodilje skretale pažnju ni sada, kada se konačno krenulo u izmene i dopune ovog propisa, nije došlo na dnevni red. Dok mame prete protestom, nadležni ćute.

Prema mišljenju Tatjane Macure, predsednice udruženja "Mame su zakon", zahtevi roditelja su racionalni i imaju utemeljenje u državnom budžetu, pa samim tim očekuju da najveći broj bude i podržan. S druge strane, predsednik Srbije je obećao da će proveriti dokle se stiglo sa izmenama, da li je pomenuti zakon u formi nacrta ili predloga i postoje li mogućnosti da se problemi reše.

Macura naglašava da je i dalje sporan broj meseci koji ulaze u obračun porodiljskih naknada i on mora da se smanji sa nerazumnih 18 na 12 meseci, što je u skladu sa praksom najvećeg broja država Evropske unije.

- Svim porodiljama mora da se garantuje iznos najmanje u visini minimalca, kako nijedna od njih više ne bi bila ponižena sa tek nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja ponosno nosi naziv "finansijska podrška" - kaže ona. - Prava mama preduzetnica, takođe, moraju da se izjednače sa ostalim porodiljama kroz novi sistem obračuna, neophodno je da se uvede mogućnost prenošenja odsustva radi nege deteta na partnera, kao i dve godine odsustva sa posla za treće dete. Takođe, ne smeju da se umanjuju naknade ženama koje zarađuju više od tri prosečne zarade, a mora se uvesti i podrška za porodice koje imaju više od četvoro dece.

Macura navodi da njihova borba traje od decembra 2017. godine, od prve rasprave o ovom zakonu, a nerazumevanje nadležnih za njih nije opcija i ukoliko do istog dođe, najavljuju protest uoči usvajanja izmena Zakona.

I u Centru za mame ističu da su uprkos brojnim sastancima i obećanjima, predložene izmene ispod svakog razumnog očekivanja. Porodice u Srbiji tri godine čekaju na konkretne izmene.

- Sada kada se Zakon konačno menja, one su neusaglašene sa onim što roditeljima zaista treba - kaže Jovana Ružičić iz udruženja. - Nebriga za prava roditelja u situaciji kada se borimo za natalitet, suočeni sa sve gorom demografskom slikom Srbije, nedopustiva je i u najmanju ruku neočekivana od države koja, barem na rečima, zagovara podršku porodici i deci.

Rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom morala je, prema njenom mišljenju, biti organizovana transparentnije i to pre izrade samog Nacrta, uz obraćanje pažnje na ono što roditeljima zaista treba.

U Udruženju "Mame su zakon" podržavaju izmene koje je predložilo nadležno ministarstvo, a koje se tiču majki dece sa invaliditetom, poljoprivrednih osiguranica i onih koje su imale naknade manje od minimalne zarade tokom prva tri meseca od porođaja. Važne su, naglašavaju, i kaznene mere koje su usmerene na greške koje mogu da naprave javni službenici, zbog čega će biti sankcionisani i oni lično, ali i njihovi nadređeni, kao i sama institucija.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 07.04.2021.
Naslov: Redakcija