Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O RAČUNOVODSTVU: Usaglašavanje Zakona sa međunarodnim standardima za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma


Narodna skupština Republike Srbije će po hitno postupku raspravljati o Predlogu zakona o dopunama Zakona o računovodstvu da bi se usaglasio s međunarodnim standardima za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma, navela je Vlada Republike Srbije u obrazloženju predloga koji je na dnevnom redu nove sednice parlamenta.

Organizacija za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) je 2012. godine donela Međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Na osnovu tih standarda, MANIVAL, telo Saveta Evrope, procenjuje usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa međunarodnim standardima.

Za Srbiju je ta procena rađena od decembra 2014. do aprila 2016. godine i Komitet MANIVAL-a je konstatovao da nisu u potpunosti ispunjene preporuke FATF-a.

U izveštaju je Komitet dao Srbiji preporuku koja se odnosi na regulisanje i nadzor nad radom nefinansijskog sektora.

Tom preporukom se predlaže i izmena propisa koji regulišu poslovanje subjekata u nefinansijskom sektoru radi zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima da budu osnivači i vlasnici privrednih društava registrovanih za računovodstvene usluge, odnosno da se krivično osuđivanim fizičkim licima zabrani da se kao preduzetnici bave tom delatnošću.

Vlada Republike Srbije je uvažila te preporuke i ugradila ih u Predlog zakona, da Srbija ne bi dospela na spisak država koje ne primenjuju međunarodne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i da bi zaštitila finansijski sistem od potencijalnih zloupotreba.

Izvor: Vebsajt N1, 10.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija